Francúzske médiá sa pýtajú, kto stojí za Czech Media Invest. Spomínajú Panama Papers

Francúzske médiá sa pýtajú, kto stojí za Czech Media Invest. Spomínajú Panama Papers Foto: Elle

Francouzské časopisy včetně Elle patřící firmě Lagardère Group kupuje ve Francii neznámý český miliardář, který figuroval v takzvaných Panamských dokumentech (Panama Papers), píše o Danielu Křetínském francouzský tisk.

 

Všímá si také propojení některých českých tiskovin s dalším zdejším miliardářem, premiérem v demisi Andrejem Babišem.

Chystaná transakce by podle sdělení člena představenstva Křetínského firmy Czech Media Invest (CMI) Daniela Častvaje mohla být podepsána v nadcházejících týdnech. Vedle Elle se obchod týká francouzských časopisů Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public, řekl ve středu Častvaj ČTK.

Podle internetového vydání francouzského deníku Le Figaro se očekávalo, že novým majitelem bude spíše Francouz, nebo někdo ze sousedních zemí, například z Itálie. "Vůbec ho neznáme," říká o budoucím majiteli jeden ze zaměstnanců Lagardère Group, kterého ve svém internetovém vydání cituje deník Le Monde.

Odporúčame aj: Tkáč a Křetinský kupujú rozhlasové stanice na Slovensku, v Poľsku, Českej republike a v Rumunsku

Oba listy připomínají, že jméno Křetínského, podle listu Le Monde "jednoho z nejmladších českých miliardářů", který svůj majetek získal v energetice, figuruje v Panamských dokumentech, protože měl vlastnit firmu na Britských Panenských ostrovech.

Křetínský ale po zveřejnění dokumentů oponoval, že má v Karibiku pouze legální loď. Podle deníku Le Monde vzbuzuje profil CMI obavy, list připomíná, že společnost vlastní bulvární listy Blesk a Aha.

Deníky si všímají rozsáhlých aktivit CMI na českém mediálním trhu. Připomínají, že české noviny byly dlouho v rukou zahraničních majitelů a nyní je přejímají místní oligarchové. Jmenovitě se zmiňují i o premiérovi v demisi Andreji Babišovi, podle deníku Le Monde "populisty, který v říjnu vyhrál parlamentní volby", a o jeho vlastnictví vlivných deníků Lidové noviny a Mladá fronta Dnes.