Vzťah Miloša Zemana k médiám je väčšinou negatívny, dnes ich zavolal k páleniu trenírok

Vzťah Miloša Zemana k médiám je väčšinou negatívny, dnes ich zavolal k páleniu trenírok Reprofoto FB M. Zeman

 Český prezident Miloš Zeman dnes na briefingu před novináři spálil červené trenýrky, které před třemi lety nad Hradem vyvěsili členové skupiny Ztohoven, řekl mimo jiné také, že z novinářů dělá blbečky, což si podle něj nezaslouží:

 - Zeman dnes při pálení červených trenýrek novinářům řekl, že politika by se měla dělat na základě výměny argumentů, nikoli na základě spodního prádla. Podotkl, že čas spodního prádla v politice skončil. "Je mě líto, že z vás dělám blbečky, opravdu si to nezasloužíte," řekl prezident desítkám přítomným žurnalistům. Tiskový briefing bez otázek Pražský hrad oznámil ve středu. Téma setkání s novináři prezidentův mluvčí Jiří Ovčáček tajil, což vyvolalo spekulace médií a veřejnosti. Zeman proto novinářům řekl, že marně testoval jejich inteligenci. (VIDEO DOLE)

- Zeman má k médiím dlouhodobě velmi odtažitý vztah, na adresu novinářů neváhal v minulosti opakovaně použít silných slov. "Za ostrov negativní deviace pak pokládám podstatnou část českých médií. Tu část, která se zaměřuje na vymývání mozků, na mediální masáž a na manipulaci veřejným míněním," řekl například v březnu 2013 v inauguračním projevu, a postavil tak tato média na roveň organizovanému zločinu a neonacistickým bojůvkám.

- Kontroverzní výrok na adresu novinářů pronesl Zeman v květnu 2017 při setkání se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem v Pekingu. "Jsou tady jiní novináři? Novinářů je příliš mnoho, je třeba je likvidovat," řekl prezident Putinovi při příchodu do sálu. Ruský prezident odvětil: "Není třeba likvidovat, ale snížit jejich počet, to ano."

- Negativní vztah Zemana vůči novinářům se projevil i během jeho návštěvy sídla Rady Evropy ve Štrasburku v říjnu 2017. Zemanovi vadila přítomnost kameramana České televize (ČT), když se svými spolupracovníky procházel foyer budovy. Na záznamu ČT prezident vyzval členy doprovodu, aby kameramana vyhnali, jinak ho zabije.

- ČT Zeman opakovaně kritizuje za zkreslování informací. V květnu 2016 uvedl, že by neměla být veřejnoprávní, ale státní institucí. Místo koncesionářských poplatků by se peníze na její provoz braly ze státního rozpočtu. Zeman dále řekl, že ČT považuje za "hlásnou troubu" TOP 09. Již v září 2014 uvedl, že již nikdy nebude hostem Otázek Václava Moravce. Podle něj moderátor udělal při debatě o služebním zákonu s tehdejším premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) z neznalosti nebo úmyslu "obrovský kiks", po kterém do pořadu již nepřijde.

- Už v prvních dnech svého prvního prezidentského mandátu Zeman například řekl, že nebude dávat bilanční rozhovory Mladé frontě Dnes (MfD) a Lidovým novinám. Důvod tehdy neuvedl, s MfD měl neshody nicméně už jako premiér (1998 až 2002), oba listy kritizoval také v době předvolební kampaně. V únoru 2015 Zeman rovněž kritizoval deník Právo a nazval ho "Rudým právem".

- Mezi Zemanem nejkritizovanější česká média patří týdeník Respekt. "Respekt považuji za žurnalistickou žumpu. A já se žumpami nezabývám," řekl tehdejší premiér v září 1998. O tři roky později pak týdeníkem dlouhodobě kritizovaný Zemanův kabinet oznámil, že jeho členové podají na Respekt žaloby o odškodnění, aby tak časopis zanikl. Kauza, ve které média upozorňovala na ohrožení svobody slova, vyzněla nakonec do ztracena, trestní oznámení policie odložila.

- Začátkem 90. let byl přitom vztah tehdejšího opozičního politika Zemana k médiím vstřícnější, tvrdil například, že mu vadí zejména novináři bez názoru. Ve druhé polovině této dekády již ovšem ze Zemanových úst zazněla řada odsuzujících výroků. "Trápí mě ten póvl a ten hnůj, kterým část české žurnalistiky prochází. Dokazuje to, že novináři jsou blbí," řekl Zeman v červnu 1999. Média neopomněl zmínit ani ve své knize Jak jsem se mýlil v politice z roku 2005.

- Tématem podzimu 2014 byly Zemanovy vulgarity pronesené v Hovorech z Lán na Radiožurnálu. Rozhlas se stal poté terčem kritiky vysílací rady i Rady ČRo a rozhodl se pořad příště vysílat ze záznamu. To však Zeman odmítl, později byl opakovaně hostem živého videopřenosu nazvaného S prezidentem v Lánech na serveru Blesk.cz.

- V minulých letech si Zeman naopak oblíbil server Parlamentní listy (PL), který provozuje vydavatelství Our Media, ve kterém vlastní většinový podíl senátor Ivo Valenta. V roce 2016 vyšla kniha rozhovorů Tato země je naše, které se Zemanem vedl redaktor PL Radim Panenka. Loni v listopadu pak vyšel druhý díl Panenkových rozhovorů se Zemanem s názvem Dokážeme si vládnout sami. Rozhovory Zeman poskytuje také rozhlasové stanici Frekvence 1. Jedinou televizní stanicí, na níž Zeman pravidelně vystupuje, je TV Barrandov. Je zde hostem pořadu Týden s prezidentem, který moderuje vlastník televize, podnikatel Jaromír Soukup.

- V letošním březnovém inauguračním projevu Zeman zaútočil na podnikatele Zdeňka Bakalu, média patřící do jeho vydavatelského domu (Hospodářské noviny, týdeník Respekt a server Aktuálně.cz), ale i na ČT. Při kritice televize odkázal na studii Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy "...která uvádí, že zpravodajství naší veřejnoprávní, vyvážené a objektivní ČT bylo v minulosti výrazně ovlivněno její příchylností ke straně TOP 09," uvedl. Někteří politici, zejména z TOP 09, ODS a KDU-ČSL opustili při této pasáži projevu sál.