Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží

Dvaja muži údajne kradli a šírili prenosy športových súťaží Ilustr.foto Premier League

Polícia podozrieva dvoch mužov z českého Karvinska z krádeží prenosov licencovaných a bežne nedostupných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League.

 

Podľa kriminalistov záujemcom za odplatu poskytovali odkazy na internetové stránky, kde zápasy mohli sledovať. Obvinení ešte neboli, hrozí im ale päťročné väzenie. ČTK o tom informovala hovorkyňa karvinskej polície Zlatuše Viačková.

Muži podľa polície prevádzkovali niekoľko internetových stránok. Ich prostredníctvom údajne neoprávnene sprístupňovali a šírili futbalové stretnutia tak, že zdieľali odkazy na weby tretích strán. "Podozriví ku streamovým športovým prenosom nemali súhlas vlastníkov exkluzívnych práv na televízne vysielanie futbalových zápasov," povedala hovorkyňa. Dodala, že takéto služby poskytovali od polovice roka 2017.

Policajti sa týmto prípadom zaoberajú dlhšiu dobu. "Preverovanie je veľmi časovo i administratívne náročné. V nasledujúcich týždňoch bude proti mužom začaté trestné stíhanie," doplnila Viačková.

Podľa Andreja Čírtka, hovorcu spoločnosť Digi CZ, ktorá vlastní vysielacie práva, polícia proti podobným pirátom pred časom zasiahla aj na ďalších miestach Česka. "Na svojich webových stránkach ponúkali ilegálne prenosy vrcholných športových súťaží ako futbalová anglická Premier League, španielska LaLiga," povedal.

Dodal, že na základe upozornenia Digi CZ polícia trestne stíha jedného z podozrivých na Vsetínsku. Niekoľko ďalších podozrivých odhalilo policajné oddelenie v Karvinej a Kladne. "Aj proti nim prebieha v súčasnosti trestné konanie. Jeden z pirátov usvedčených pražskou políciou sa vyhol súdu tým, že radšej v januári tohto roku uhradil náhradu škody vo výške desiatok tisíc korún a poskytol jej písomné ospravedlnenie," doplnil.