ČT má zaplatiť viac ako milión korún za použitie názvu jednej firmy vo filme

ČT má zaplatiť viac ako milión korún za použitie názvu jednej firmy vo filme Reprofoto ČT

Česká televize (ČT) musí zaplatit milion korun odškodného a k tomu zhruba 200.000 korun soudních nákladů brněnskému výrobci armádních svítilen či zaměřovačů Armypol.

 

A to kvůli tomu, že jméno firmy použila ve filmu Krutá nevěra režiséra Filipa Renče. Ten, aby zatraktivnil film, firmu ve scénáři přejmenoval a změnil jí i obor podnikání. Její jméno pak spojil s korupcí při armádních zakázkách. Nezjistil si přitom, že stejnojmenná firma skutečně existuje. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. ČT na dotaz ČTK uvedla, že vyčká na doručení rozsudku a pak se rozhodne o případném dovolání.

"Je to blbá shoda okolností. Ten název jsem vymyslel, aby to evokovalo armádu a třeba Omnipol. Šlo mi o zvuk toho jména, je náhoda, že z toho má televize problémy," řekl Renč serveru.

Milionové odškodné přiznal firmě už loni v květnu Městský soud v Praze. Televize se ale proti verdiktu odvolala. Vrchní soud v Praze jej však tuto středu potvrdil. "Film byl prezentován jako příběh na základě skutečných událostí, filmová společnost i žalobce mají stejný předmět podnikání. Prvoinstanční soud tedy dospěl ke správnému závěru, že k neoprávněnému zásahu do pověsti žalobce došlo," konstatoval podle Aktuálně.cz předseda senátu Jiří Čurda.

"Česká televize vyčká doručení rozsudku a poté se rozhodne, zda se bude dovolávat či nikoliv," řekl ČTK mluvčí ČT Karolína Blinková.

Televize přestala snímek vysílat a nakonec ho upravila. Firmu přejmenovala a snímek předabovala. Podle mluvčí České televize bylo předěláno i několik scén, kde bylo velkým písmem vidět jméno firmy spolu s filmovým logem. K zaplacení pokuty se zatím nevyjádřila.