České televízie prichádzajú s novými krimi seriálmi a ďalšími novinkami

České televízie prichádzajú s novými krimi seriálmi a ďalšími novinkami Foto: ČT

České televize natáčejí několik detektivních seriálů ročně, buď novinky nebo další řady úspěšných sérií. Stejně jako u ostatních žánrů mají diváci rádi příběhy, které jsou adaptované na české prostředí.

Detektivky a krimi se v televizi drží mezi nejsledovanějšími žánry už několik desítek let. Před padesáti lety, 27. září 1969, byl pod názvem Přísaha uveden první díl televizního seriálu režiséra Jiřího Sequense Hříšní lidé města pražského natočený podle stejnojmenné sbírky povídek Jiřího Marka.

"Seriál, v němž hlavní roli hraje Jaroslav Marvan jako pražský policejní rada Vacátko a jeho tým policejních inspektorů, jsme divákům připomněli letos v létě," sdělila ČTK mluvčí České televize (ČT) Karolína Blinková.

Ročně jsou v ČT ve výrobě průměrně čtyři detektivní seriály či minisérie, například Případy 1. oddělení, Cirkus Bukowsky, Život a doba soudce A.K., Vraždy v kruhu, Labyrint, Rapl a další. Nyní vysílá ČT v premiéře šestidílný kriminální seriál Sever. K nejúspěšnějším detektivním seriálům tuzemské televizní tvorby patří Četnické humoresky, jejichž první řadu sledovalo v roce 2001 průměrně 2,18 milionu diváků, druhou řadu v roce 2003 pak 2,31 milionu diváků. Z novodobé vlastní tvorby ČT jsou velmi úspěšné Případy 1. oddělení. První řadu sledovalo v roce 2014 průměrně 1,59 milionu diváků, druhou řadu v roce 2016 pak 1,82 milionu diváků. "Diváky láká být součástí vyšetřování, pátrat společně s policisty po pachatelích nebo mužům zákona fandit," podotkla k oblibě detektivního žánru Blinková.

Letos se diváci ČT mohou těšit mimo jiné na desetidílný seriál Zločiny Velké Prahy režiséra Jaroslava Brabce s Jiřím Langmajerem, Jaroslavem Pleslem a Denisem Šafaříkem v hlavních rolích nebo na seriál Četníci ze Znojma, který navazuje na dřívější projekt ČT Četníci z Luhačovic. Ze skutečných událostí vychází seriál Místo zločinu Ostrava, který představí dvojici odlišných kriminalistů. Případy budou vyšetřovat Pavla Beretová a Stanislav Majer.

Dalších sedm případů sériových vražd inspirovaných skutečnými událostmi přináší na stanici Prima druhá série Temného Kraje, kde brutální zločiny řeší elitní kriminalista Petr Kraj (Lukáš Vaculík) a jeho pes Egon.

"Temný kraj, který běží každou sobotu večer, je bezesporu naší vlajkovou lodí. První řadu sledovalo průměrně 1,541.000 diváků v cílové skupině starších patnácti let. Také druhá řada patří s průměrně 885.000 diváky mezi nejsledovanější pořady sobotního večera," sdělila obsahová ředitelka Lenka Hornová. "Právě natáčíme druhou řadu úspěšného Poldy, a pak úplnou novinku, kde bude zářit Vojta Kotek a Anička Polívková. Také na jaro máme připravené do výroby zajímavé pořady tohoto žánru," dodala.

Kanál Prima Krimi nadále uvádí oblíbené zahraniční seriály Sběratelé kostí, Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně, Castle na zabití, Vraždy v Midsomeru nebo Temný Wales. V říjnu vstoupí na Prima Krimi kanadský detektivní seriál Cardinal: Mrazivý případ podle knih Gilese Blunta. Sedmou sérií bude pokračovat také Sherlock Holmes: Jak prosté a další příběhy nabídne seriál Drsná Harry. Na konci listopadu uvede Prima Krimi německý seriál Případ pro dva s vyšetřovací dvojicí právníka a soukromého detektiva. Devátou řadou se na konci listopadu představí seriál Námořní vyšetřovací služba. Novinkou bude také seriál Stíny spravedlnosti sledující osudy zaměstnanců právnické firmy.

Televize Nova připravila do podzimního programu premiérové díly Policie Modrava. Nova také představí pokračování seriálu Specialisté, v němž tým ve složení Martin Dejdar, Jakub Štáfek a Zuzana Kajnarová doplní Jiří Hána. Zahraniční detektivní tvorbu nabídnou na tematických stanicích skupiny TV Nova. Například na Nova Action pokračuje německý seriál Kobra 11 s dalšími případy pro kriminální oddělení dálniční policie v Kolíně nad Rýnem.