Šéf ČT sa stal viceprezidentom Európskej vysielacej únie

Šéf ČT sa stal viceprezidentom Európskej vysielacej únie Foto: ČT

Generální ředitel České televize Petr Dvořák byl zvolen viceprezidentem Evropské vysílací unie (EBU).

Vystřídá ředitelku Francouzské televize Delphine Ernotteovou Cunciovou. Dvořák je v jedenáctičlenném výkonném výboru unie od roku 2014. ČT to uvedla dnes v tiskové zprávě.

Dvořák se v průběhu svých tří uplynulých mandátů zabýval především oblastí sportu a sportovních práv. Jeho nynější agenda v roli viceprezidenta bude teprve upřesněna, funkce je však nejen prestižní záležitostí, ale představuje rovněž možnost ovlivnit vývoj na nejvyšší úrovni, z pohledu evropské legislativy, vývoje nových formátů i výměny pořadů.

"Prožíváme mimořádný rok, v němž se naplno ukazuje význam a klíčová role veřejnoprávních médií. Nejen u nás, v České republice, se potvrdilo, že jsou hlavním a nejdůvěryhodnějším zdrojem informací pro své občany, že se umí rychle adaptovat na nesnadné podmínky a v krizi, jako je tato, pomáhat divákům, kteří to potřebují," uvedl Dvořák.

Současný šéf ČT je teprve druhým Čechem, který bude takto vysoký post v EBU zastávat. Vůbec prvním českým zástupcem ve vedení Evropské vysílací unie byl Ivo Mathé v letech 1995 až 1998.

Evropská vysílací unie sídlí v Ženevě a je přední světovou aliancí veřejnoprávních médií. Její základnu tvoří 116 členských organizací z 56 zemí Evropy a dalších 34 přidružených organizací v Asii, Africe, Austrálii a Oceánii a v Americe. Členské organizace provozují více než dva tisíce televizních, rozhlasových a online kanálů a služeb.