Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu

Súťaži Czech Press Photo dominuje téma koronavírusu Zdroj: CPP

Nominacím 26. ročníku fotožurnalistické soutěže Czech Press Photo dominuje téma pandemie koronaviru.

Novinářské záběry toho, jak nový virus bezprecedentně ovlivnil životy lidí, ovládly všechny kategorie soutěže včetně umění, sportu a životního prostředí. Mezinárodní porota do užšího výběru z více než 5000 přihlášených fotografií ale vybrala i záběry z tragické střelby v nemocnici v Ostravě nebo tehdy pokračujícího soudu s Marianem Kočnerem kvůli podílu na vraždě novináře Jána Kuciaka. Nominace dnes oznámili pořadatelé na webu, vítěze vyhlásí 2. prosince. Podoba ceremoniálu bude záležet na vládních opatřeních.

Zverejnené nominácie

Mezinárodní porota vybrala nominované snímky v sedmi kategoriích, kde posuzovala jednotlivé fotografie a série společně. Pět odborníků hodnotilo fotografie od 288 autorů z Česka a Slovenska. V kategorii Aktualita má nominaci Tomáš Benedikovič z Denníku N za snímek nazvaný Kočner zachycující souzeného Kočnera obklopeného letos v únoru policisty v kuklách u specializovaného soudu v Pezinku. Lukáš Kaboň z Deníku je nominován za snímek Střelba ve Fakultní nemocnici Ostrava a Jaroslav Novák z agentury TASR za fotografii Loučení s koronou. Zachycuje hostinu na Karlově mostě v Praze, kam organizátoři 30. června pozvali lidi na symbolické rozloučení s koronavirovou krizí.

Mnohé další snímky v soutěži ale naopak dokládají jarní a pak také podzimní boj společnosti s vysoce nakažlivým virem. Je tomu tak třeba v kategorii Reportáž, kde je nominován Gabriel Kuchta z Deníku N se snímkem z JIP během pandemie, zachycujícím zdravotníky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze ošetřující v březnu pacienty s nemocí covid-19. Ve stejné kategorii má nominaci Roman Vondrouš z ČTK s fotografií Dezinfekce ozonem, která ukazuje, jak účastníci Národního průmyslového summitu 2020 v září v Praze procházeli dezinfekční bránou.

Snímky dokumentující vliv pandemie na všechny aspekty lidského života jsou i v kategoriích Každodenní život, Umění a kultura, Sport, Portrét a Člověk a životní prostředí.

Na základě doporučení poroty vybral jednu ze dvou hlavních cen soutěže tradičně pražský primátor. Cenu Grant Prahy získal novozélandský fotograf Amos Chapple za soubor Střešní strážci Prahy, který dokumentuje skryté sochy na pražských střechách. Grant Prahy obnáší peníze na roční dokumentování proměn města.

Mezinárodní porota zasedala ve složení Joe Klamar z Agence France-Presse, reportážní fotografka z USA Nicole Tungová, australský fotograf Chris McGrath z Getty Images, český fotograf Herbert Slavík a šéf fotobanky ČTK Petr Mlch.

Výstava vítězů Czech Press Photo by se měla konat od března do října 2021. "Porota mohla v každé kategorii ocenit pouze tři práce. Kvalitních snímků dorazila celá řada, a právě ty doplní oceněné snímky a budou dokumentovat uplynulý rok na premiérové výstavě v Národním muzeu," uvedla ředitelka soutěže Veronika Souralová.