Cenu za vynikajúce kameramanské dielo získal Martin Štrba za film Šarlatán

Cenu za vynikajúce kameramanské dielo získal Martin Štrba za film Šarlatán Foto z filmu Šarlatán

Ocenění Asociace českých kameramanů (AČK) za vynikající dílo získal kameraman Martin Štrba za film Šarlatán režisérky Agnieszky Hollandové. Udílení profesních cen se dnes mělo konat v pražském kině Lucerna, vzhledem k epidemické situaci se však ceremoniál uskutečnit nemohl. AČK se proto rozhodla ceny předat vítězům na slavnostním večeru, jehož konání oznámí, jakmile to situace dovolí, pravděpodobně v květnu. ČTK o tom za AČK informovala Helena Hejčová.

Porota se rozhodla udělit Cenu AČK za vynikající televizní dílo kameramanovi Martinu Žiaranovi za film Herec režiséra Petera Bebjaka. Cenu AČK za vynikající dokumentární dílo kameramanovi Petru Rackovi za film Vlci na hranicích režiséra Martina Páva. Ceny za kameramansky přínosné dílo získali Diviš Marek za drama Krajina ve stínu a Václav Tlapák za snímek Jsme si o smrt blíž.

Žiaran, Marek a Štrba jsou nominováni také v kategorii Nejlepší kamera na 28. ročníku filmových cen Český lev, jejichž laureáti budou vyhlášeni 6. března.

V porotě cen AČK za rok 2020 zasedli režisér Jiří Strach, kameramani Lukáš Hyksa, Marek Janda, Daniel Souček a Jan Malíř, filmový publicista Jan Lukeš a střihač Adam Brothánek.

Asociace již dříve oznámila, že ocenila také Lea Michaela Brugese, který nedávno dokončil magisterské studium v oboru kameraman na Filmové a televizní fakultě Akademie múzických umění v Praze (FAMU), za film Art of a New Era. Toto uznání je určeno posluchačům oboru kamery filmových škol v České republice za mimořádný počin v oblasti obrazové koncepce filmu. Bruges je absolventem mezinárodního programu katedry kamery FAMU. Studoval u mistrů kamery Vladimíra Smutného, Marka Jíchy a Klause Fuxjägera.

AČK společně s občanským sdružením DILIA udělila na návrh svého prezidia Cenu za celoživotní kameramanské dílo Jiřímu Šámalovi. K jeho prvotinám patří mezinárodně oceňovaný absolventský film režiséra Jana Němce Sousto z roku 1960. V šedesátých letech spolupracoval na dílech nové české filmové vlny. V roce 1967 snímal komorní road movie režiséra Štěpána Skalského Útěk, za film získal cenu Trilobit 1967. Vedle Hynka Bočana spolupracoval Šámal nejčastěji s Antonínem Moskalykem na klasických dílech české kinematografie, jako je Babička, pohádka Třetí princ či válečné drama Kukačka v temném lese.

Zároveň spolupracoval na divácky úspěšných seriálech 80. a 90. let, ať už to bylo Moskalykovo Panoptikum Města pražského, Bočanova Přítelkyně z domu smutku či O zvířatech a lidech. Kameramanská tvorba Jiřího Šámala zahrnuje více než čtyřicet titulů především hraného filmu. K jeho profesnímu záběru patří i fotografie, spolupráce na audiovizuálních projektech a velkoplošná projekce osvětlení historických památek.

AČK se hlásí k tradici Klubu českých kino fotografů, který vznikl 17. července 1920. Z tohoto pohledu je AČK nejstarší svého druhu v Evropě a druhou nejstarší na světě. Prvenství jí vzala American Society of Cinematographers, která vznikla v roce 1919 ve Spojených státech.