ČT chce odvysielať kontroverzný ruský dokument o invázii v roku 1968

ČT chce odvysielať kontroverzný ruský dokument o invázii v roku 1968 Foto: ČT

Ruska štátna televízia nedávno odvysielala dokument o invázií ruských vojsk do Československa v roku 1968. Z invázie urobila oslobodzovanie a takých, ktorí sa im postavili na odpor, označila za fašistov.

 


Dokument vyvolal vlnu kritiky v Česku aj na Slovensku.

 

Česká televízia sa snaží získať práva k dokumentárnemu filmu "Varšavská zmluva, odtajnené stránky". Odvysielať ho chce v rámci tematického večera k výročiu 21. augusta 1968.

"Už niekoľko týždňov rokujeme o nákupe licencie ruského dokumentu a veríme, že čoskoro dokument získame. Naším cieľom je dokument odvysielať tento rok v auguste v komponovanom večernom pásme o roku 1968," pre web HlídacíPes.org to povedal programový riaditeľ ČT Milan Fridrich.

Aj RTVS chce získať práva na dokument. „V prípade, že tieto práva za adekvátnych podmienok získame, prijmeme rozhodnutie v programovej štruktúre, ktoré bude zodpovedať podmienkam vysielania RTVS, ale predovšetkým zodpovednosti za obsah a dosah verejnoprávneho vysielaní. V prípade, že ruská strana uvoľní vysielacie práva, budeme diskutovať aj s ČT," povedala pre Omédiách.com Dominika Šulková z RTVS.

Viac: Ruská štátna televízia klamala o okupácii Československa

„Slovenskí a českí občania a najmä mladšie generácie, ktoré ruské tanky na uliciach našich miest v roku 1968 ani dve desaťročia okupácie už nezažili, majú právo vidieť, ako bezostyšne propaganda Moskvy prerába dejiny a ako z pokusu Čechov a Slovákov o socializmus s ľudskou tvárou vyrába dnešné už spolovice fašistické Rusko fašistické sprisahanie. Verejnoprávne televízie demokratických krajín musia na takúto špinavosť odpovedať tým, že ju zverejnia a sprístupnia každému občanovi," napísali pred časom vo výzve šéfovi RTVS a ČT viaceré osobnosti zo Slovenska a Česka.