Nemeckí filmári natáčajú v Česku filmy aj seriály

Nemeckí filmári natáčajú v Česku filmy aj seriály Ilustr.foto: Omédiách.com

Od zavedení takzvaných filmových pobídek v roce 2010 umožňujících filmovým štábům vrátit až pětinu nákladů se v České republice natočilo 26 německých projektů či koprodukcí, především televizních filmů a seriálů, s celkovou útratou přes 1,3 miliardy korun.

 

 

Loni se česká společnost Mia Film podílela na výrobě pěti a Wilma Film čtyř, řekla ČTK Ludmila Claussová z České filmové komise.

"Počet německých projektů u nás roste - loni tu utratily přes 600 milionů korun. Vesměs jde o nákladné dobové snímky, ať už zasazené do staletí dávno minulých nebo do různých období 20. století," uvedla Claussová a upozornila na úspěch filmů, které v rámci Německé televizní ceny získaly dvě ocenění.

Nejlepším televizním filmem byl vyhlášen Nahý mezi vlky, příběh z koncentračního tábora Buchenwald, který se tu natáčel v roce 2014 v koprodukci se společností Mia Film. Cenu za nejlepší výpravu získal film Mordkommission Berlin 1 zasazený do 20. let minulého století natáčený rovněž v ČR vloni. Podle koproducenta snímku ze společnosti Wilma Film Filipa Heringa není náhoda, že němečtí producenti u nás točí dobové snímky.

"Na rozdíl od příběhů ze současnosti potřebujete u historického filmu mnohem více filmařů s vysokou odborností v různých profesích, od kostýmů po dekorace. A v Evropě v podstatě neexistuje jiné místo než Česko s takovou koncentrací odborníků na relativně malém prostoru, kteří obsáhnou škálu filmových a doplňujících profesí potřebných pro dobové projekty," upozornil.

Úspěch filmů, na jejichž výrobě se zásadní měrou podílely i české štáby, potěšil i ředitelku Státního fondu kinematografie Helenu Bezděk Fraňkovou. "Potvrzuje to, že filmové pobídky plní svůj účel. Umožňují vznik většího počtu kvalitních koprodukčních projektů zobrazujících evropskou historii, ve kterých mohou být plně využity české lokace a špičkové filmové zázemí," dodala.

Podle Michala Pokorného ze společnosti Mia Film, koproducenta filmu Nahý mezi vlky, nabízí Česká republika německým producentům řadu výhod. Vedle lokací vhodných právě pro dobové snímky, jsou to odborníci různých filmových profesí. Roli hraje i vzdálenost od Německa či Rakouska.

"To vše je podtrženo faktem, že jsme spolehlivými partnery s nekonfliktní a kompatibilní mentalitou," vysvětlil Pokorný. " Obrovskou roli mají filmové pobídky, které se podařilo stabilizovat a ke kterým zahraniční partneři konečně získali důvěru," podotkl.

Příběh televizního filmu Nahý mezi vlky je založen na stejnojmenném románu Bruna Apitze z roku 1958 (úspěšně zfilmován byl už v roce 1963). Velká část se natáčela v Lešeticích u Příbrami v Památníku Vojna. Němečtí filmaři tu utratili 60 milionů korun.

Detektivka Mordkommission Berlin 1, v níž si zahrál i Jiří Mádl v roli válečného veterána a bezdomovce, se loni točila především v Praze a v cukrovaru v Toušni. Tvůrci třídílného televizního filmu Tannbach - Osud jedné vesnice tu utratili bezmála 100 milionů korun. Podle Heringa svědčí o úspěchu této minisérie a spokojenosti producentů to, že tu připravují další tři díly.

Letos tu má vzniknout i celovečerní film v režii Stefana Ruzowitzkého, držitele Oscara za snímek Ďáblova dílna, či dvoudílný televizní film o Martinu Lutherovi.

Sledujte nás na facebookovej stránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: