Študenti sa rádiovo spojili s vesmírnou stanicou ISS

Študenti sa rádiovo spojili s vesmírnou stanicou ISS Foto: Univerzita Palackého

Študenti niekoľko minút hovorili s britským astronautom Timothym Peakom, ktorý im pri prelete stanice ISS nad Olomoucom odpovedal na 18 otázok.

 

 


Riadiacu kozmickú stanicu dnes pripomínala učebňa Prírodovedeckej fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, z ktorej sa rádioamatérom a študentom troch olomouckých gymnázií podarilo nadviazať rádiové spojenie s Medzinárodnou vesmírnou stanicou.

Keď sa z reproduktorov krátko pred 09:30 okrem šumu ozval aj hlas britského astronauta, tak v učebni zavládla úľava a vzrušenie. "Som šťastný, že sa nám experiment podaril," komentoval úspešné nadviazanie rádiového spojenia s ISS predseda hanáckého rádioklubu OK2KYJ Rudolf Bláha.

Študenti sa astronauta Peaka pýtali na to, ako znáša stav beztiaže, či má čas odpočívať či pozerať filmy, aký má pobyt vo vesmírnej stanici vplyv na zdravie alebo či možno v bezváhovom stave používať 3D tlačiareň. Študentov zaujímalo aj to, či sa posádka ISS môže pripojiť k internetu.

V zaplnenej učebni už od rána panovala ľahká nervozita, pretože napriek dlhej a dôkladnej príprave nebolo do poslednej chvíle isté, či sa pokus o nadviazanie rádiového spojenia s viac ako 400 kilometrov vzdialenou kozmickou stanicou podarí.
Radioklub si musel zaobstarať predpísané stanice a antény, ktoré odborníci inštalovali na strechu budovy fakulty

"Vlastný kontakt nie je technicky zvlášť náročný, svojím spôsobom je to pre nás rutina. Vysielame a prijímame signály bežne. Ale vedomie, že buď to vyjde teraz, alebo nikdy, z toho robí drámu. Akákoľvek chyba môže znamenať zmarenie celej akcie," povedal Bohuslav Coufal zo spoločnosti ONYX engineering, ktorá vypomáhala s technickým riešením.

Trojicu olomouckých gymnázií po dlhých rokoch príprav vybrala pre rádiovú konferenciu americká vesmírna agentúra NASA, ktorá chce pomocou diskusií s astronautmi podporiť záujem študentov z rôznych kútov sveta o vedu, techniku a výskum vesmíru.