Zahynul Vojto, jeden z trojice večerníčkových medveďov

Zahynul Vojto, jeden z trojice večerníčkových medveďov Foto: Festival Zlín

 V Berouně dnes uhynul Vojta, nejslabší z trojice medvědů známých z populárního večerníčku Méďové.

Podle režiséra Václava Chaloupka, který kdysi zvířata uvedl na televizní obrazovku, nebylo příčinou cizí zavinění. Šestnáctiletý medvěd ráno zkolaboval při koupání v bazénu, mohlo jít o náhlou srdeční příhodu, řekl Chaloupek ČTK. Radnice zvažuje, jak se s Vojtou důstojně rozloučit.

"Pro mě je to smutné, protože Vojta byl takový mazlík, to byl ten nejmenší z nich, který vážil kilo třicet, když jsem je přivezl. Bráchové ho vždycky malinko odstrkávali, protože byl slabší," zavzpomínal filmař.

"A možná že byl slabší proto, že měl nějakou genetickou vrozenou vadu. Přece jen ti medvědi byli už několikátá generace, která vznikla příbuzenským křížením. Mohlo se tam stát cokoliv. Možná se to zjistí při pitvě, ale vypadá to, že to byl nějaký infarkt," řekl Chaloupek, který dnes kvůli události přijel do berounského medvědária. "Volali mi kvůli tomu, že ti ostatní medvědi se nechtěli nechat oddělit," dodal.

Podle mluvčí radnice Adély Felklové veterinář vyloučil cizí zavinění, přesná příčina úmrtí se zjišťuje. Medvědi se obvykle dožívají 20 až 30 let a v zajetí více. "Je to smutná zpráva, líto je mi to hlavně kvůli dětem. Tři medvědi se stali neodmyslitelnou součástí berounského kulturního života. Cítím to skoro jako by člověk ztratil někoho blízkého," uvedl starosta Ivan Kůs. Medvědí bratři žijí v Berouně od svých devíti měsíců. Nejprve je měl u sebe Chaloupek, když ale povyrostli, nemohl se o ně už starat. Výběh na Městské hoře byl podle filmaře i zástupců města nejlepším řešením.

Provoz medvědária bude podle Chaloupka pokračovat jako dosud. Bratři Matěj s Kubou podle filmaře Vojtu chvílemi hledají, ale jsou docela klidní. "Jde spíš o Matěje, protože Matěj s ním byl velký kamarád. Ten ho hledá intenzivně, Kuba ani ne," uvedl Chaloupek, pro nějž je to v poslední době druhá smutná zpráva. "Bude to 14 dní, co mně odešel jeden ze dvou vlků, taky večerníčkových. Bylo mu 14 let, pravděpodobně to bylo sešlostí věkem," dodal.