Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO)

Domček deduška Večerníčka zrekonštruujú a premiestnia (VIDEO) Foto: RTVS

Očakávaná obnova a rekonštrukcia národnej kultúrnej pamiatky známeho domčeka deduška Večerníčka sa začala 6. júla 2020.

Ide o jeden z posledných objektov ľudovej architektúry tohto druhu na území Prešovského kraja, ktorý verejnosť pozná a vyhľadáva ako chalúpku deduška Večerníčka.

„Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike. Odrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa dozvedeli, že predmetný domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho,“ poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Podrobnosti: RTVS chce zachrániť a sprístupniť domček deduška Večerníčka (FOTO)

Do domčeka zatekalo a obec preto v minulosti prekryla slamenú strechu nepremokavou celtou. Na mnohých miestach bola opadaná aj hlinená omietka, preto už bolo nutnosťou, aby došlo k rekonštrukcii tohto zrubu, ktorý je vernou kópiou z legendárnej Večerníčkovej znelky, píše RTVS v tlačovej správe.
Kompletná rekonštrukcia sa uskutoční pod dozorom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Vymení sa nielen strecha, ale aj poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy, vymuruje sa komín a nanovo zvonku i zvnútra omietne.

RTVS vyhlásila verejné obstarávanie na dodávateľa, víťazom sa stal Dušan Žipaj z Matiašky, ktorý predložil najvýhodnejšiu cenu a splnil tak všetky požiadavky verejného obstarávateľa, informuje RTVS.

Cena diela je vyčíslená na 114 789,06 eur s DPH.
Drevenú stavbu vlastník RTVS presťahuje, zostane však v Novej Sedlici na mieste, kde bude pre turistov dostupnejšia.

„Je to drevenica z drevených trámov, ktoré sú okresané a spájané bez klincov, pokope držia vlastnou váhou. Pri oprave sa využijú tradičné techniky, majstri naviažu aj slamenú strechu,“ informoval zhotoviteľ Dušan Žipaj.

Na premiestnenie a rekonštrukciu národnej kultúrnej pamiatky požiadala RTVS o finančné prostriedky aj Ministerstvo kultúry SR. Prostredníctvom dotačného programu Obnovme si svoj dom rozhodlo Ministerstvo kultúry SR o pridelení dotácie v sume 74 500 eur.

Rekonštrukcia a obnova tejto kultúrnej pamiatky by mala prebiehať päť mesiacov. Plánovaný termín ukončenia je november 2020.

Projekt pripravila spoločnosť TANOT s.r.o., stavebný dozor bude vykonávať Ján Velebír.

RTVS plánuje vo vynovenom domčeku deduška Večerníčka zriadiť stálu expozíciu a depozitár detských programov.