RTVS chce zachrániť a sprístupniť domček deduška Večerníčka (FOTO)

RTVS chce zachrániť a sprístupniť domček deduška Večerníčka (FOTO) Foto: RTVS

RTVS dnes oznámila, že kompletne obnoví domček deduška Večerníčka a sprístupní ho verejnosti.


Domček zo známej večerníčkovej znelky má totiž skutočnú predlohu, je ňou chalúpka na východe Slovenska v obci Nová Sedlica.

„Národná kultúrna pamiatka v Novej Sedlici je dlhé roky vo veľmi zlom stavebno-technickom stave. O možnosť jej rekonštrukcie a zriadenie stálej expozície televíznych večerníčkov sa RTVS začala zaujímať po nástupe súčasného generálneho riaditeľa Jaroslava Rezníka,“ píše RTVS.

 

Keďže dom stojí na pozemku s nevysporiadanými vlastníckymi vzťahmi, RTVS koncom minulého roka kúpila od obce najskôr pozemok, kam domček premiestni a následne aj predmetnú nehnuteľnosť.

Odporúčame aj: Legendárna večerníčková zvučka prešla digitalizáciou a retušou (VIDEO)

Reprofoto RTVS

„Zvučka Večerníčka je najdlhšie vysielanou zvučkou v Slovenskej republike vôbec. Odrastá na nej už tretia generácia divákov RTVS. Keď sme sa pred takmer dvomi rokmi dozvedeli, že predmetný domček je v dezolátnom stave, považovali sme za povinnosť zachrániť ho. Verím, že o nejaký čas v ňom otvoríme expozíciu televíznej rozprávky a podporíme tak cestovný a turistický ruch v tomto krásnom kúte Slovenska,“ poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

 

Večerníčková zvučka mala premiéru pred 42 rokmi, kedy Československá televízia začala s pravidelným farebným vysielaním. Námet a scenár vytvorila Anna Minichová, pod výtvarné stvárnenie a réžiu sa podpísal Ladislav Čapek, hudbu Jaroslava Celbu interpretoval Filmový symfonický orchester. 

Do domčeka zatekalo a obec preto slamenú strechu prekryla nepremokavou celtou, na mnohých miestach je opadaná aj hlinená omietka. Zrub, ktorý je takmer vernou kópiou chalúpky z legendárnej večerníčkovej znelky, na budúci rok prejde kompletnou rekonštrukciou pod dozorom Krajského pamiatkového úradu v Prešove. Vymení sa nielen strecha, ale tiež poškodené drevené hranoly, stropný krov, okenice a okná, dvere, drevené podlahy, vymuruje komín a nanovo zvonku i zvnútra omietne.