Film Na sever rozpráva o málo známej záchrane 80 židovských detí

Film Na sever rozpráva o málo známej záchrane 80 židovských detí Foto: Světozor

V pražském kine Světozor má dnes večer premiéru dokumentární film o židovských dětech, které odjely koncem roku 1939 z Prahy do Dánska.

 

 

Jen díky tomu, že opustily své rodiny, se jim podařilo přežít holokaust a začít nový život. Film nazvaný Na Sever natočila režisérka Nataša Dudinská podle námětu novinářky Judity Matyášové, která objevila tuto málo známou záchrannou akci v roce 2010.

Projekce i následné debaty se obě zúčastní. Někdejších teenagerů, kteří odjeli bez rodičů, učitelů a jakýchkoliv dospělých v roce 1939 z Československa, bylo 80. Strávili spolu čtyři roky v Dánsku, které pro ně bylo oázou uprostřed běsnící světové války.

Po 70 letech se rozhodli vyprávět svůj příběh. Filmový štáb natáčel rozhovory s pamětníky a s jejich rodinami v Česku, Dánsku a v Izraeli. Judita Matyášová pátrala po osudech těchto lidí po celém světě, jejich příběhy publikovala v roce 2013 v knize Přátelství navzdory Hitlerovi.

Režisérka filmu Nataša Dudinská se narodila v Košicích, od roku 1994 žije v Jeruzalémě. Po studiu na FF UK a studiu mezinárodních vztahů na Columbia University studovala v Jeruzalémě film na Sam Spiegel Film and TV School. V roli režisérky, kameramanky, střihačky či producentky se podílela na dokumentárních filmech pro Českou televizi i zahraniční média.

Producentem filmu je Jan Macola z Mimesis Film. Jeho film Cesta ven režiséra Petra Václava získal čtyři ocenění v soutěži Český lev včetně ceny za nejlepší film za rok 2015. Je producentem dalšího Václavova filmu Nikdy nejsme sami, který měl premiéru minulý měsíc.

Sledujte nás na podstránke, ktorá prináša správy hlavne z diania v médiách v ČR: