Pozastavený diel Show Jana Krausa, ktorý vyvolal búrlivé reakcie, odvysielajú dnes

Pozastavený diel Show Jana Krausa, ktorý vyvolal búrlivé reakcie, odvysielajú dnes Foto: jankraus.cz

Televízia Prima dnes odvysiela v hlavnom vysielacom čase o 20:15 avizovaný diel Show Jana Krausa s hosťami Jiřím Bradym, ministrom kultúry Danielom Hermanom, speváčkou Annou K a hercom Romanom Štabrňákem.

 

 

Tento diel mala televízia vysielať v stredu večer. Do poslednej chvíle ho avizovala, no nakoniec dala reprízu iného dielu.


Televízia je obviňovaná z cenzúry, propagovania politiky hradu. Bývalý diplomat a riaditeľ Knižnice Václava Havla Michael Žantovský to označil za škandalózne porušenie práva na slobodný prejav. Žantovský sa spolu s tridsiatkou ďalších hostí zúčastnil utorkového natáčania relácie, kde na začiatku asi tretina z nich vystúpila na Bradyho podporu.

Podrobnosti: Cenzúra v TV Prima? Ohlasovaný diel Show Jana Krausa na poslednú chvíľu zrušili

O cenzúre hovorí aj dokumentaristka Helena Třeštíková. "Človek je z toho prekvapený, sklamaný a znechutený, pretože je to naozaj cenzúra. Povedala by som, že z toho trochu ide strach, pretože čo bude ďalej?" povedala pre ČTK.

„Ako občan si myslím, že by mala televízia reláciu čo najskôr odvysielať, aby zabránila špekuláciám, povedal dnes český premiér Bohuslav Sobotka. Krátko na to televízia oznámila, že reláciu odvysiela.
Na úvod natáčania vyzval Kraus prítomných, aby sa vyjadrili k tohtoročnému sviatku 28. októbra. Výzvu prijala asi tretina prítomných. "Prítomní sa stručne vyjadrili k situácii, každý to povedal podľa svojho naturelu. Niekto ostrejšie, niekto diplomatickejšie, ale ten tón bol rovnaký. Všetci mali potrebu sa vyjadriť, že situácia je celkom vážna," dodala Třeštíková. Argument Primy o neskorom dodaní relácii k vysielanie považuje za výhovorku.

Predsda licenčnej rady: Neodvysielať reláciu bol zo strany Primy alibizmus

Vedenie televízie Prima vo vyhlásení odmieta tvrdenie, že by cenzurovali Show Jana Krausa. „Televízia Prima by rada odvysielala celý reláciu tak, ako bola natočená. Podlieha však prísnej zákonnej regulácii televízneho vysielania. Nemožno vylúčiť, že by úvodná časť relácie bola vyhodnotená RRTV ako porušenie zákonnej povinnosti objektívnosti a vyváženosti. Pokiaľ však ide o služby na požiadanie na internete, žiadna takáto regulácia neexistuje, a preto veríme, že na www.showjanakrause.cz bude relácia sprístupnená v pôvodnej podobe," píše televízia v stanovisku.

"Myslím si, že je to čistý alibizmus zo strany Primy. Program som síce nevidel, ale som v rade sedem rokov a za tú dobu sme nikdy nepostihovali žiadnu talkshow. Na zábavné relácie sa nevzťahuje kritérium objektivity a vyváženosti. To sa vzťahuje na spravodajstvo a publicistiku, "povedal predsedu Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Ivan Krejčí.

Odporúčame: Pozrite si úvod relácie Krausa, ktorú televízia odmieta odvysielať

Dôvod prečo včera diel neodvysielala, je podľa TV Prima to, že posledná televízna vysielacia verzia bola od produkcie dodaná menej ako 2 hodiny pred vysielaním. „Nebolo možné v tak krátkej dobe zaručiť naplnenie zákonných povinností objektivity a vyváženosti televízneho vysielania."