Zlatý glóbus za najlepší film získal Bohemian Rhapsody, cenu si odniesla aj Lady Gaga (VIDEO)

Zlatý glóbus za najlepší film získal Bohemian Rhapsody, cenu si odniesla aj Lady Gaga (VIDEO) Foto: Roma/Netflix

Zlatý glóbus v kategórii najlepší film (dráma) vyhral film Bohemian Rhapsody. Rami Malek, ktorý stvárnil hlavnú postavu filmu o spevákovi skupiny Queen Freddiem Mercurym, si odniesol zlatú sošku pre najlepšieho herca.

 

Ocenenie pre najlepšiu herečku v dráme dostala Glenn Close za rolu vo švédsko-britskej dráme Žena, v ktorom hrala manželku spisovateľa oceneného Nobelovou cenou za literatúru. Americká herečka získala Zlatý Glóbus už tretíkrát, ale Oscara napriek šiestim nomináciám ešte nikdy nevyhrala, poznamenala agentúra AP.

Cenu za najlepšiu komédiu získal film Green Book (Ako prejsť bezpečne Juhom), založený na skutočnom príbehu špičkového černošského klaviristu Donalda "Dona" Shirleyho. Ten sa pod ochranou talianskeho vodiča, bývalého vyhadzovača, odváži vyraziť na koncertné turné z Manhattanu až do južanských štátov, kde stále platí rasová segregácia. Mahershala Ali, ktorý v snímke zahral Dona Shirleyho, získal cenu pre herca vo vedľajšej úlohe. Film bol tiež ocenený za najlepší scenár.

Mexický režisér Alfonza CuarónA, ktorého dráma Roma po hlavnej cene na festivale v Benátkach získala aj Zlatý glóbus za najlepší neanglicky hovorený film, bol ocenený ako najlepší režisér. "Ďakujem mojej rodine, ďakujem Mexiku," vyhlásil režisér, ktorý v roku 2014 získal Oscara za film Gravitácia so Sandrou Bullock.

Čiernobiela dráma Roma bolo pomenovaná po štvrti v mexickom hlavnom meste, kde Cuarón vyrastal. Hlavnými protagonistkami filmu sú Cuarónova matka a dve slúžky, ktoré ho pomohli vychovať.

"Ďakujem Satanovi za to, že ma inšpiroval pre túto rolu," vyhlásil britský herec Christian Bale po tom, čo získal cenu pre najlepšiu mužskú komediálnu postavu za úlohu niekdajšej "dvojky" v Bielom dome Dicka Cheneyho v snímke Vice (Viceprezident).

Zlatý Glóbus pre najlepšiu komičku dostala Olivia Colmanová za úlohu Anny, poslednej stuartovskej kráľovnej, vo filme Favoritka.

Lady Gaga uspela ako spoluautorka piesne z romantickej drámy Zrodila sa hviezda. Cenu pre najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe získala Regina Kingová za výkon v snímke If Beale Street Could Talk (Keby Bealeova ulica mohla hovoriť).

Cenu za najlepší animovaný film získal Spider-Man: Paralelné svety.

Ceremóniu moderovali Andy Samberg a Sandra Ohová, ktorí utrúsili, že túto príležitosť dostali ako "jediní dvaja ľudia v Hollywoode, ktorí sa ešte nedostali do problémov za to, že povedali niečo urážlivé". Pri dnešnej ceremónii dostala zlatú sošku aj sama moderátorka, a to za rolu v televíznom seriáli Na muške.

Ako prvý bol pri udeľovaní cien Zlatý glóbus - najprv v televíznych kategóriách - ocenený Michael Douglas (74) ako najlepší komediálny herec za rolu v televíznom seriáli The Kominsky Method. Pre herca to bola tretia soška z deviatich nominácií. Svoju prvú sošku - pre najlepšieho herca v televíznej dráme - získal škótsky herec Richard Madden za rolu v britskom seriáli Bodyguard.

Prehľad držiteľov cien Zlatý glóbus za rok 2018

Film - dráma:
Bohemian Rhapsody (réžia Bryan Singer)

Filmový herec - dráma:
Rami Malek - Bohemian Rhapsody

Filmová herečka - dráma:
Glenn Close - Žena

Film - komédia alebo muzikál:
Green Book (Ako prejsť bezpečne Juhom; réžia Peter Farrelly)

Filmový herec - komédia alebo muzikál:
Christian Bale - Vice (Viceprezident)

Filmová herečka - komédia alebo muzikál:
Olivia Colmanová - Favoritka

Animovaný film:
Spider-Man: Paralelné svety (réžia Bob Persichetti a Peter Ramsey)

Neanglicky hovorený film:
Roma - Mexiko, Alfonso Cuarón

Filmová réžia:
Alfonso Cuarón - Roma

Filmový scenár:
Nick Vallelonga, Brian Currie a Peter Farrelly - Green Book (Ako prejsť bezpečne Juhom)

Filmový herec vo vedľajšej úlohe:
Mahershala Ali - Green Book (Ako prejsť bezpečne Juhom)

Filmová herečka vo vedľajšej úlohe:
Regina Kingová - If Beale Street Could Talk (Keby Bealeova ulica mohla hovoriť)