Zreštaurované Lásky jednej plavovlásky sa budú premietať v Cannes (VIDEO)

Zreštaurované Lásky jednej plavovlásky sa budú premietať v Cannes (VIDEO) Foto z filmu

Zreštaurovaný film režiséra Miloša Formana Lásky jednej plavovlásky bude uvedený na tohtoročnom filmovom festivale v Cannes. Po snímkach Ikarie XB 1 a Démanty noci bude tretím digitálne opraveným dielom československej kinematografie, ktoré sa na tejto prestížnej filmovej prehliadke predstaví.

 

Do kín sa Lásky jednej plavovlásky vráti začiatkom júna. O zaradení Formanovej snímky do sekcie Cannes Classics dnes informovala Veronika Bokšteflová z Národného filmového archívu (NFA).

Lásky jednej plavovlásky mali svetovú premiéru v roku 1965 v hlavnej súťaži benátskeho filmového festivalu. Neskôr boli nominované na Oscara i Zlatý glóbus. Po snímkach Horí, má panenko a Čierny Peter sú Lásky jednej plavovlásky tretím v Československu natočeným filmom Miloša Formana, ktorý sa vďaka digitálnemu reštaurovaniu vracia do kín.

"Reštaurované československé filmy sa v posledných rokoch objavujú na veľkých festivaloch celkom často, takže naši klasici tak vytvárajú priaznivé pole aj pre súčasnú domácu tvorbu," poznamenal generálny riaditeľ NFA Michal Bregant. Verí, že Lásky jednej plavovlásky budú pre medzinárodné publikum objavom, pretože táto éra Formanovej kariéry nie je vo svete tak známa.

Filmový festival v Cannes sa bude konať od 14. do 25. mája.