Zomrela herečka a signatárka Charty 77 Vlasta Chramostová (VIDEO)

Zomrela herečka a signatárka Charty 77 Vlasta Chramostová (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

Vo veku 92 rokov dnes zomrela divadelná a filmová herečka Vlasta Chramostová. ČTK o tom informoval hovorca Národného divadla Tomáš Staněk.

Za svoje nekonformné postoje po auguste 1968 mala Chramostová zákaz hrať vo filme, televízii i v rozhlase. V roku 1970 ju Otomar Krejča angažoval do Divadla za bránou, po ktorého zrušení v roku 1972 sa krátko objavila v Západočeskom divadle v Chebe v titulnej postave Brechtovej hry Matka guráž a jej deti. Na ďalších sedemnásť rokov pre ňu zostali všetky oficiálne scény aj médiá uzavreté. Angažovala sa v disente a samizdate, patrila k prvým signatárom Charty 77 a so svojim mužom Stanislavom Milotom sa živila výrobou a predajom lámp. Založila doma režimom sledované a prenasledované bytové divadlo. Ešte na jar 1989 bola odsúdená za opozičnú činnosť.

Pred kamerou debutovala v roku 1949 v dráme Veliká príležitosť. Dramaticky náročnejšie portréty žien, ktoré preukážu morálne kvality pri ťažkých skúškach za nacistickej okupácie, vytvorila v roku 1950 vo Fričovej Pasci a o päť rokov neskôr vo Weissovej snímke Hra o život.

Odporúčame aj: Rychetský: Práve Chramostová si zaslúži pohreb so štátnou poctou

V roku 2015 bola uvedená do Siene slávy Národného divadla.

Chramostová nikdy nestratila schopnosť kritického pohľadu a odstupu, uviedol v reakcii na herečkino úmrtie riaditeľ Národného filmového archívu Michal Bregant. V československej a českej kinematografii podľa neho zostáva Chramostová neobyčajne silnou, monumentálnou osobnosťou. "Pátos, ktorý herca dokáže tak často zradiť, ju vždy posilňoval a bol autentickou súčasťou jej pôsobenia v divadle, vo filme i v spoločnosti," dodal.

Herec David Prachař, ktorý sa s herečkou stretol okrem iného v Divadle Kolovrat a bol s ňou v poslednej dobe v užšom kontakte, obdivuje na Chramostovej schopnosť vrátiť sa na javisko po dvadsaťročnej pauze, vynútenej podpisom Charty 77. "Je to obdivuhodné a ojedinelé," povedal Prachař a dodal, že aj návrat po oveľa kratšej dobe býva pre herca ťažký.

Podľa Prachařa bola Chramostová jedným z mála ľudí, ktorí dokázali otvorene písať o svojom vzťahu k vstupu do komunistickej strany. "Od tej doby som nič tak slobodné a objektívne nečítal," uviedol herec. Dodal, že až do svojej smrti bola Chramostová schopná nadhľadu. "Neprepadala žiadnym sentimentom, ani nad svojím životom, ani nad okolím," povedal Prachař ČTK.