Rychetský: Práve Chramostová si zaslúži pohreb so štátnou poctou

Rychetský: Práve Chramostová si zaslúži pohreb so štátnou poctou Foto: ČT

Ak si niekto zaslúži pohreb so štátnymi poctami, je to práve Vlasta Chramostová, uviedol dnes predseda českého Ústavného súdu a signatár Charty 77 Pavel Rychetský vo vyjadrení, ktoré poskytol ČTK.

 

Reagoval tak na dnešné úmrtie divadelnej a filmovej herečky a tiež signatárky Charty 77 Vlasty Chramostovej. Pohreb sa štátnymi poctami pripravuje vláda v spolupráci s rodinou pre speváka Karla Gotta, ktorý zomrel v utorok.

"Po Standovi (Milota, manželovi Chramostovej) zomrela dnes i Vlasta Chramostová. Opustila nás nielen skvelá herečka, ale aj statočná žena, ku ktorej ma viazalo dlhoročné priateľstvo datované ešte z čias disentu. Ak si niekto zaslúži pohreb so štátnymi poctami, je to nepochybne práve Vlasta Chramostová," uviedol Rychetský vo vyhlásení.

Odporúčame aj: Zomrela herečka a signatárka Charty 77 Vlasta Chramostová (VIDEO)

Termín, miesto ani podoba poslednej rozlúčky s Chramostovou nie sú zatiaľ známe, Národné divadlo, kde herečka pôsobila, ale zvažuje, že sa do neho zapojí. Divadlo tiež vyvesí čiernu vlajku.

Posledná rozlúčka s Karlom Gottom pre verejnosť bude v piatok 11. októbra od 08:00 do 22:00 v Prahe na Žofíne. Zádušnú omšu v pražskej katedrále sv. Víta nasledujúci deň od 11:00 bude slúžiť pražský arcibiskup Dominik Duka, táto omša bude pre pozvaných. Úrad vlády pri prípravách pohrebu speváka spolupracuje tiež s políciou i armádou, pretože očakáva obrovský záujem verejnosti. "Detaily nemám, robia to kolegovia. Najdôležitejšia je (Gottova) rodina, rešpektujeme želanie rodiny," uviedol v sobotu Babiš.

Úmrtie Vlasty Chramostovej dnes predseda vlády označil za veľmi smutnú správu. "Odišla vynikajúca herečka a statočná žena," uviedol na twitteri.