Lasica, Fialová a ďalší umelci posielajú obom premiérom otvorený list (CELÉ ZNENIE) Ilustr, foto z Kriminálka Staré mesto

17.03.2020 22:20 | Filmy |

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie napísali premiérovi - súčasnému aj budúcemu otvorený list.

Vážený pán premiér Peter Pellegrini, vážený pán designovaný premiér Igor Matovič,

dovoľujeme si vás osloviť v mene Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, verejnoprospešnej záujmovej organizácie združujúcej významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. SFTA sa okrem iného podieľa aj na vytváraní systémového prostredia pre audiovizuálny priemysel a vystupuje na ochranu záujmov jej tvorcov.

S podporou ďalších profesných združení a asociácií pôsobiacich v audiovízii sa obraciame na vás oboch, súčasného i budúceho čelného predstaviteľa nášho štátu a členov vašich vládnych kabinetov. Uvedomujeme si, že výmena vlády a správy tejto krajiny prebieha v nezávideniahodnej situácii, kedy Slovensko spolu s celým svetom bojuje proti šíriacej sa pandémii koronavírusu, ktorej všetky dôsledky si dnes asi nevieme predstaviť. Práve preto sme sa však rozhodli nečakať a konáme.

Slovenská filmová a televízna akadémia v spolupráci so všetkými relevantnými organizáciami pôsobiacimi v audiovizuálnom priemysle zastupuje tisícky ľudí, ktorých sa dôsledky pandémie dotknú zrejme najviac. Reprezentujeme totiž nielen autorov a výkonných umelcov, z ktorých mnohých zavedené opatrenia obrali o jediný príjem, ale aj ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby a malé podnikateľské subjekty pracujúce v audiovízii. Profesné skupiny, ako produkční, kameramani, osvetľovači, kostyméri, maskéri, technici stavieb, rekvizitári, patinéri, šoféri, helperi a pod., tí všetci zostali v dôsledku preventívnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 bez akéhokoľvek príjmu. Nikto z nich nie je v stálom zamestnaneckom pomere, nikto nepracuje na paušál, všetci sú platení v rámci odpracovaných dní a hodín, nikto z nich si nemôže zriadiť „homeoffice“ a pracovať z domu.

Ich náročná práca je projektová, vyžaduje cestovanie, stretávanie sa vo veľkých skupinách (filmový štáb má nezriedka viac ako 100 ľudí). To sú podmienky, ktoré sú v súčasnosti nezabezpečiteľné a tak prišlo k masívnemu rušeniu televíznych a filmových výrob, dabingov, nakrúcaniu reklám, kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, a to najmenej na obdobie najbližších dvoch až troch mesiacov. Nespochybňujeme oprávnenosť, ani zmysel navrhnutých opatrení. Či už ide o dôsledok nariadenia vlády alebo hlavného hygienika SR, rozumieme, že všetky sú realizované s cieľom zamedziť rozširovaniu koronavírusu a jeho následných tragických dôsledkov.

Skutočnosť je však neúprosná. V dôsledku zrušenia vyššie uvedených akcií prichádzajú tisícky slovenských rodín o všetky svoje príjmy. Príjmy, z ktorých živia svoje deti, platia nájom alebo hypotekárne úvery, elektrinu, plyn, leasingové splátky, spotrebné úvery a v neposlednom rade dane a odvody štátu. Máloktorá rodina pôsobiaca v audiovízii má vytvorené také finančné rezervy a úspory, aby vedela bez problémov zvládnuť výpadok príjmu jedného rodiča, a už vôbec nie oboch. V našom „fachu“ totiž nie je nič výnimočné, ak sú rodičia alebo partneri zároveň aj pracovnými kolegami.

Prebiehajúca kríza teda rodinu pôsobiacu v audiovizuálnom prostredí zasiahne fatálne a spôsobí jej existenčné problémy.

Vážený pán premiér Pellegrini, vážený pán designovaný premiér Matovič, vzhľadom na uvádzané fakty sa na vás obraciame s prosbou o pomoc pri našej snahe preklenúť toto pre nás likvidačné obdobie. My všetci pracujúci v audiovízii sme súčasťou kreatívneho priemyslu, ktorý ako vieme je odvetvím budúcnosti. Je to sektor, ktorý môže čoskoro slúžiť a živiť aj ďalšie odvetvia nášho hospodárstva ako je IT, doprava, služby, školstvo a pod, nenechajte ho prosím padnúť na kolená. Slovenská filmová a televízna akadémia vás žiada o urgentné a konkrétne návrhy riešení našich rastúcich existenčných problémov, a to napríklad formou bezúročnej pôžičky poskytovanej autorom, výkonným umelcom, SZČO alebo malým podnikateľom pôsobiacim v audiovízii, odkladom splátok hypotekárnych a iných úverov a leasingových zmlúv a odkladom platenia odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Akákoľvek z vyššie uvedených foriem pomoci, v ideálnom prípade ich kombinácia, bude významným krokom k zabezpečeniu základných životných potrieb našich rodín.

K tejto výzve sa doteraz pripojili nasledovné profesné organizácie a združenia: Asociácia nezávislých producentov, Asociácia producentov animovaného filmu, Asociácia slovenských filmových strihačov, Asociácia slovenských kameramanov, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Únia filmových distributérov, Združenie prevádzkovateľov kín Slovenska.

S nádejou a úctou

Wanda Adamík Hrycová - prezidentka SFTA

za prezídium SFTA:
Katarína Krnáčová – producentka, viceprezidentka SFTA
Tibor Búza – viceprezident SFTA
Peter Dubecký - riaditeľ Slovenského filmového ústavu
Peter Nágel – umelecký riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Artfilm
Peter Bebjak – režisér, producent
Vladislav Struhár – režisér a programátor
Norbert Hudec – kameraman, viceprezident Asociácie slovenských kameramanov
Michal Drobný – člen rady Únie filmových distributérov, Združenie Prevádzkovateľov Kín
Maroš Hečko – producent, scenárista

Signatári:
Milan Lasica – režisér, herec, spisovateľ
Martin Šulík – režisér
Zuzana Mistríková – producentka, prezidentka Asociácie nezávislých producentov
Katarína Kerekesová – režisérka, producentka, riaditeľka Asociácie producentov animovaného filmu
Martin Šmatlák – riaditeľ Audiovizuálneho fondu
Marek Leščák – scenárista
Michal Novinski – hudobný skladateľ
Patrik Pašš – producent
Marko Škop – režisér, producent
Peter Kerekes – režisér, producent
Jozef Heriban – spisovateľ, scenárista, člen Rady Audiovizuálneho fondu
Miloslav Luther – režisér, člen Rady Audiovizuálneho fondu
Maroš Šlapeta – strihač, prezident Asociácie slovenských filmových strihačov
Lukáš Teren – kameraman, prezident Asociácie slovenských kameramanov
Jonáš Karásek – režisér
Marián Urban – producent, riaditeľ Slovenskej asociácie producentov v audiovízii
Zuzana Kronerová - herečka
Zuzana Fialová - herečka
Dušan Trančík - režisér
Ivana Sujová - riaditeľka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča
Jana Vozárová - riaditeľka LITA, autorskej spoločnosti
Marián Greksa - hudobník

4 typy dátožrútov a 4 tipy na dokonalý smartfón pre každého z nich

V obchodoch je toľko špičkových smartfónov, ktoré dnes dokážu viac, než akýkoľvek starší notebook! Nie každý však musí vo vrecku nosiť mobil za vyše 1 000 eur. Niekto používa mobil len zriedka, iní sa od neho neodlepí po celý deň.

Celebrity ohlásili pauzu od Instagramu na protest proti Facebooku

Niektoré americké a britské celebrity sa na celý deň odmlčali na platformách prevádzkovaných spoločnosťou Facebook, aby tak upozornili na problémy sociálnych sietí s nenávistnými prejavmi a dezinformáciami.

Poslankyňa Tabak sa síce za kontroverznú fotku ospravedlnila, no šíri ju ďalej (FOTO)

Aj poslankyňa Romana Tabak sa rozhodla pripomenúť deň obetí holokaustu, no dosť nešťastným spôsobom.

ČT se nemusí ospravedlniť Agrofertu za reportáže

Česká televize (ČT) se nemusí omlouvat koncernu Agrofert za to, že ho ve dvou reportážích spojila s odvoláním ředitele příbramského finančního úřadu. Pražský městský soud dnes zamítl žalobu, ve které společnost tvrdila, že reportáže poškodily její pověst.

Úrad verejného zdravotníctva má nového šéfa komunikácie

Úrad verejného zdravotníctva má nového riaditeľa sekcie komunikácie a medzinárodných vzťahov.

Čínska firma zhromažďovala dáta o prominentoch zo západu, dokonca aj o ich deťoch

Čínska firma Zhenhua Data Technology, ktorá sa na svojom už vypnutom webe označovala za pioniera vo využívaní dát pre hybridné vojnu, vplyvných ľudoch zo západu, ktorý z čínskej firmy unikol.

Zomrel herec Martin Horňák (VIDEO)

V piatok 11. septembra zomrel vo veku 68 rokov herec Martin Horňák.

Otvorený list hygienikom týkajúci sa nových pandemických opatrení

Poslanci a právnici posielajú hygienikom otvorený list k opatreniam, týkajúcim sa kultúrnych, športových a ďalších podujatí.

Zlatého leva si z Benátok odváža film Nomadland (VIDEO)

Zlatého leva na 77. filmovom festivale v Benátkach dnes získal film Nomadland (Krajina nomádov) americkej režisérky čínskeho pôvodu Chloé Zhao.

Kde je ten, čo mi zavraždil brata?!

Dlhá cesta nadol je nezvyčajný román napísaný vo veršoch. A hoci to môže mnohých odradiť, počkajte chvíľu.