Lasica, Fialová a ďalší umelci posielajú obom premiérom otvorený list (CELÉ ZNENIE) Ilustr, foto z Kriminálka Staré mesto

17.03.2020 22:20 | Filmy |

Členovia Slovenskej filmovej a televíznej akadémie napísali premiérovi - súčasnému aj budúcemu otvorený list.

Vážený pán premiér Peter Pellegrini, vážený pán designovaný premiér Igor Matovič,

dovoľujeme si vás osloviť v mene Slovenskej filmovej a televíznej akadémie, verejnoprospešnej záujmovej organizácie združujúcej významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. SFTA sa okrem iného podieľa aj na vytváraní systémového prostredia pre audiovizuálny priemysel a vystupuje na ochranu záujmov jej tvorcov.

S podporou ďalších profesných združení a asociácií pôsobiacich v audiovízii sa obraciame na vás oboch, súčasného i budúceho čelného predstaviteľa nášho štátu a členov vašich vládnych kabinetov. Uvedomujeme si, že výmena vlády a správy tejto krajiny prebieha v nezávideniahodnej situácii, kedy Slovensko spolu s celým svetom bojuje proti šíriacej sa pandémii koronavírusu, ktorej všetky dôsledky si dnes asi nevieme predstaviť. Práve preto sme sa však rozhodli nečakať a konáme.

Slovenská filmová a televízna akadémia v spolupráci so všetkými relevantnými organizáciami pôsobiacimi v audiovizuálnom priemysle zastupuje tisícky ľudí, ktorých sa dôsledky pandémie dotknú zrejme najviac. Reprezentujeme totiž nielen autorov a výkonných umelcov, z ktorých mnohých zavedené opatrenia obrali o jediný príjem, ale aj ďalšie samostatne zárobkovo činné osoby a malé podnikateľské subjekty pracujúce v audiovízii. Profesné skupiny, ako produkční, kameramani, osvetľovači, kostyméri, maskéri, technici stavieb, rekvizitári, patinéri, šoféri, helperi a pod., tí všetci zostali v dôsledku preventívnych opatrení proti šíreniu ochorenia COVID-19 bez akéhokoľvek príjmu. Nikto z nich nie je v stálom zamestnaneckom pomere, nikto nepracuje na paušál, všetci sú platení v rámci odpracovaných dní a hodín, nikto z nich si nemôže zriadiť „homeoffice“ a pracovať z domu.

Ich náročná práca je projektová, vyžaduje cestovanie, stretávanie sa vo veľkých skupinách (filmový štáb má nezriedka viac ako 100 ľudí). To sú podmienky, ktoré sú v súčasnosti nezabezpečiteľné a tak prišlo k masívnemu rušeniu televíznych a filmových výrob, dabingov, nakrúcaniu reklám, kultúrnych, športových a spoločenských podujatí, a to najmenej na obdobie najbližších dvoch až troch mesiacov. Nespochybňujeme oprávnenosť, ani zmysel navrhnutých opatrení. Či už ide o dôsledok nariadenia vlády alebo hlavného hygienika SR, rozumieme, že všetky sú realizované s cieľom zamedziť rozširovaniu koronavírusu a jeho následných tragických dôsledkov.

Skutočnosť je však neúprosná. V dôsledku zrušenia vyššie uvedených akcií prichádzajú tisícky slovenských rodín o všetky svoje príjmy. Príjmy, z ktorých živia svoje deti, platia nájom alebo hypotekárne úvery, elektrinu, plyn, leasingové splátky, spotrebné úvery a v neposlednom rade dane a odvody štátu. Máloktorá rodina pôsobiaca v audiovízii má vytvorené také finančné rezervy a úspory, aby vedela bez problémov zvládnuť výpadok príjmu jedného rodiča, a už vôbec nie oboch. V našom „fachu“ totiž nie je nič výnimočné, ak sú rodičia alebo partneri zároveň aj pracovnými kolegami.

Prebiehajúca kríza teda rodinu pôsobiacu v audiovizuálnom prostredí zasiahne fatálne a spôsobí jej existenčné problémy.

Vážený pán premiér Pellegrini, vážený pán designovaný premiér Matovič, vzhľadom na uvádzané fakty sa na vás obraciame s prosbou o pomoc pri našej snahe preklenúť toto pre nás likvidačné obdobie. My všetci pracujúci v audiovízii sme súčasťou kreatívneho priemyslu, ktorý ako vieme je odvetvím budúcnosti. Je to sektor, ktorý môže čoskoro slúžiť a živiť aj ďalšie odvetvia nášho hospodárstva ako je IT, doprava, služby, školstvo a pod, nenechajte ho prosím padnúť na kolená. Slovenská filmová a televízna akadémia vás žiada o urgentné a konkrétne návrhy riešení našich rastúcich existenčných problémov, a to napríklad formou bezúročnej pôžičky poskytovanej autorom, výkonným umelcom, SZČO alebo malým podnikateľom pôsobiacim v audiovízii, odkladom splátok hypotekárnych a iných úverov a leasingových zmlúv a odkladom platenia odvodov do sociálnej a zdravotnej poisťovne. Akákoľvek z vyššie uvedených foriem pomoci, v ideálnom prípade ich kombinácia, bude významným krokom k zabezpečeniu základných životných potrieb našich rodín.

K tejto výzve sa doteraz pripojili nasledovné profesné organizácie a združenia: Asociácia nezávislých producentov, Asociácia producentov animovaného filmu, Asociácia slovenských filmových strihačov, Asociácia slovenských kameramanov, Slovenská asociácia producentov v audiovízii, Únia filmových distributérov, Združenie prevádzkovateľov kín Slovenska.

S nádejou a úctou

Wanda Adamík Hrycová - prezidentka SFTA

za prezídium SFTA:
Katarína Krnáčová – producentka, viceprezidentka SFTA
Tibor Búza – viceprezident SFTA
Peter Dubecký - riaditeľ Slovenského filmového ústavu
Peter Nágel – umelecký riaditeľ Medzinárodného filmového festivalu Artfilm
Peter Bebjak – režisér, producent
Vladislav Struhár – režisér a programátor
Norbert Hudec – kameraman, viceprezident Asociácie slovenských kameramanov
Michal Drobný – člen rady Únie filmových distributérov, Združenie Prevádzkovateľov Kín
Maroš Hečko – producent, scenárista

Signatári:
Milan Lasica – režisér, herec, spisovateľ
Martin Šulík – režisér
Zuzana Mistríková – producentka, prezidentka Asociácie nezávislých producentov
Katarína Kerekesová – režisérka, producentka, riaditeľka Asociácie producentov animovaného filmu
Martin Šmatlák – riaditeľ Audiovizuálneho fondu
Marek Leščák – scenárista
Michal Novinski – hudobný skladateľ
Patrik Pašš – producent
Marko Škop – režisér, producent
Peter Kerekes – režisér, producent
Jozef Heriban – spisovateľ, scenárista, člen Rady Audiovizuálneho fondu
Miloslav Luther – režisér, člen Rady Audiovizuálneho fondu
Maroš Šlapeta – strihač, prezident Asociácie slovenských filmových strihačov
Lukáš Teren – kameraman, prezident Asociácie slovenských kameramanov
Jonáš Karásek – režisér
Marián Urban – producent, riaditeľ Slovenskej asociácie producentov v audiovízii
Zuzana Kronerová - herečka
Zuzana Fialová - herečka
Dušan Trančík - režisér
Ivana Sujová - riaditeľka Medzinárodného festivalu animácie Fest Anča
Jana Vozárová - riaditeľka LITA, autorskej spoločnosti
Marián Greksa - hudobník

Posledný bohém. Jedinečná kniha o Karolovi Duchoňovi

Karol Duchoň bol očarujúci spevák s nádhernou barytónovou farbou hlasu a unikátnym prejavom, aký sa nedá naučiť. Slovenský Tom Jones, ako Duchoňa často prezývali, by v apríli oslávil okrúhlych 70 rokov, no zomrel veľmi mladý.

Kuffovci podávajú trestné oznámenie na SME za vulgarizmus, Cynická obluda reaguje

Strana Aliancia za Slovensko, ktorej zástupcovia sa dostali na kandidátke ĽSNS do parlamentu, je pobúrená karikatúrou Cynickej obludy, na ktorú odkazoval portál denníka SME.

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu

Koronavírus znížil predaj tlačených médií vo Francúzsku na polovicu.

Trh s reklamou minulý rok vzrástol o 12 percent, najviac zarábali televízie

Trh s reklamou vlani na Slovensku vzrástol o 12 percent na 2,2 miliardy eur. Najväčším tempom stúpli výdavky na reklamu na internete, najvýraznejší pokles naopak zaznamenali noviny.

Křetínský by s Mediaset mohli mať záujem o ProSieben

Riaditeľ nemeckej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media Max Conze nečakane odstúpil a z firmy odišiel. Medzi analytikmi sa špekuluje, že nemeckú mediálnu a rozhlasovú spoločnosť by sa mohol snažiť prevziať taliansky mediálny podnik Mediaset, ktorý by sa na tento účel spojil s českým miliardárom Danielom Křetínským.

Britské mesta prichádzajú kvôli nákaze o tlačené lokálne noviny

Niektoré britské mestá kvôli prehlbujúcim sa negatívnym dopadom koronavírusu na mediálny priemysel prichádzajú o svoje jediné tlačené lokálne noviny.

Odomknuté portály Kozmix.sk a FenomenySveta.sk majú rekordnú návštevnosť, pripravili ďalšie aktivity

Pred dvoma týždňami sa spoločnosť Agemsoft rozhodla odomknúť kompletný digitálny vzdelávací obsah na portáloch Fenomény sveta (www.fenomenysveta.sk) a Kozmix (moj.kozmix.sk), aby sme pomohli učiteľom a rodičom s domácim vzdelávaním detí.

Mimoriadny balík pomoci od Slovenskej sporiteľne: Garancia účtov zadarmo a milión eur na boj s koronavírusom

Slovenská sporiteľňa prijíma vzhľadom na aktuálnu situáciu mimoriadne opatrenia, aby minimalizovala negatívny dopad súčasnej krízy na životy svojich klientov a pomohla Slovensku v boji s koronavírusom.

Otta: Zásoba filmov a neobmedzenej zábavy na celý deň aj noc! Prvých 30 dní zadarmo

Mimoriadne opatrenia na zamedzenie šírenia nákazy koronavírusu nás prinútili zostať doma. Niektorí z nás musíme zvládať home office, domácnosť a pritom starostlivosť o deti, ktoré by sa najradšej naháňali vonku, iných zasiahla nečakaná izolácia a nuda.

Antiturista od stand-up komika vás rozhodne pobaví!

„Najzábavnejšia kniha od najzábavnejšieho muža Nórska,“ napísal nórsky denník Aftenposten. Novinka Antiturista od Are Kalvøho je zábavná, trefná, sarkastická. Výborne napísaná a osloví aj tých, čo nemusia veľmi turistické prechádzky.