V Rusku zakázali najnovší film známeho režiséra Pokušenie (VIDEO)

V Rusku zakázali najnovší film známeho režiséra Pokušenie (VIDEO) Reprofoto z filmu Benedetta

Ruské úrady zakázali premietať najnovší film holandského režiséra Paula Verhoevena nazvaný Benedetta.

Erotickú melodrámu o vzťahu dvoch mníšok a intrigách, ktoré zasahujú do vyšších poschodí cirkevnej hierarchie, sa mal na plátna ruských kín dostať pod názvom Pokušenie. Ministerstvo kultúry podľa webu Gazeta.ru distribučnej firme zatiaľ neoznámilo, prečo jej zamietlo povolenie film premietať.

"Sami sme sa o tom dozvedeli z médií," povedala šéfka spoločnosti Capella Film, ktorá má na starosti distribúciu filmu v Rusku.

Médiá špekulujú, že zákaz filmu o cirkvi, sexe a slobode môže súvisieť so skutočnosťou, že politický systém v Rusku sa opiera o "zväzok trónu a oltára", teda o spojenectvo Kremľa s vplyvnou pravoslávnou cirkvou. V Rusku, kde homosexualita bola ešte relatívne nedávno zločinom, čelia sexuálne menšiny stále úrážkam a zákony priamo zakazujú propagovať "netradičné" modely správania a spolužitia.

V prípade filmu o lesbickej láske v talianskom kláštore v 17. storočí je podľa kritika z ruského servera Meduza ťažké ubrániť sa dojmu, že sa holandský filmár nakazil od francúzskej kinematografie hľadaním vyššieho zmyslu či aspoň obsažného posolstva. Režiséra ale neopustila irónia a podobne ako vo finále Verhoevenovho slávneho filmu Základný inštinkt si divák nemôže byť úplne istý, či hrdinka filmu je prefíkaná manipulátorka, alebo vykoľajenia fanatička.

Benedetta, ktorá mala premiéru na filmovom festivale v Cannes, sa minulý mesiac premietala na festivale v Karlových Varoch. Verhoeven musel aj na juhu Francúzska obhajovať svoju snímku pred kritikou, že je rúhačský.

"Nechápem, ako môže byť rúhačské niečo, čo sa skutočne stalo," povedal na tlačovej konferencii. Môžete hovoriť o tom, či to bolo zlé, alebo nie, ale nemôžete zmeniť históriu. Podľa mňa je slovo 'rúhanie' v tomto prípade hlúpe, "dodal Verhoeven.