Oceňovali najlepšie nezávislé filmy, vyhrala Temná dcéra podľa Eleny Ferrante (VIDEO)

Oceňovali najlepšie nezávislé filmy, vyhrala Temná dcéra podľa Eleny Ferrante (VIDEO) Foto z filmu Temná dcéra

Film Temná dcéra, ktorý natočila režisérka Maggie Gyllenhaalová podľa knihy Elleny Ferrante, získal ocenenie za najlepšiu snímku pri nedeľnom odovzdávaní cien nezávislých filmov Spirit Awards.

Gyllenhaalová dostala aj cenu za najlepšiu réžiu a scenár. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Najlepšou zahraničnou snímkou ​​porota zvolila japonský film Drive My Car, ktorý je tiež nominovaný na Oscara. Ako najlepší dokument bol ocenený film Summer of Soul (... alebo keď sa revolúcia nesmela vysielať) o kultúrnom festivale v newyorskom Harleme v roku 1969.

Cenu pre najlepšiu herečku v hlavnej úlohe získala Taylour Paigeová za film Zola, ktorý sa inšpiroval známym twitterovým vláknom, ktoré opisuje výlet čašníčky Zoly so striptérkou menom Jessica na Floridu. Cenu pre najlepšieho herca v hlavnej úlohe dostal Simon Rex, ktorý si zahral bývalú pornohviezdu vo filme Red Rocket.

Za najlepší výkon vo vedľajšej úlohe bol ocenený nepočujúci herec Troy Kotsur, ktorý so snímkou ​​V rytme srdca uspel aj pri nedávnom udeľovaní cien amerického Združenia filmových a televíznych hercov (SAG) a patrí k favoritom na Oscara.

Spirit Awards, ktoré sa obvykle udeľujú vo veľkom stane na pláži v južnej Kalifornii, sa často pokladajú za predzvesť najprestížnejších hollywoodskych ocenení, Oscarov. Aby sa mohol film nominovať na Spirit Awards, nesmie jeho rozpočet prekročiť 22,5 milióna dolárov.