U susedov sa natáča tretia séria amerického seriálu Foundation (VIDEO)

U susedov sa natáča tretia séria amerického seriálu Foundation (VIDEO) Ilustr. foto: Omediach.com

Tretí rad amerického seriálu Foundation (Nadácia), za ktorým stojí Apple TV+, sa natáča aj v českých ateliéroch Prague studios. Tvorcovia by v Česku, kde natáčali už druhý rad seriálu, mohli minúť až miliardu korún. V tlačovej správe to uviedla Asociácia producentov v audiovízii.

 

Nakrúcanie tretej série sci-fi seriálu, ktorý vzniká podľa slávnej knižnej predlohy Isaaca Asimova, pozastavili štrajky hereckých a scenáristických zväzov v Spojených štátoch. V českých ateliéroch by sa malo točiť minimálne do konca augusta. V Česku doteraz filmári za nakrúcanie Foundation podľa asociácie utratili dve a pol miliardy korún.

„Pre natáčanie série Foundation sme prenajali našich sedem ateliérov a tiež všetky kancelárie, dielne a sklady od januára 2023. Kvôli štrajku a prerušenému natáčaniu počítame s prenájmom do konca augusta tohto roku. To už budeme vedieť, či bude seriál u nás pokračovať aj pre natáčanie ďalšej sezóny," uviedol Henrich Guttner zo spoločnosti Prague Studios.

Po prerušení spôsobenom štrajkom amerických scenáristov a hercov v minulom roku sa znovu točí v pražských ateliéroch a na poľských lokalitách, kam odišli pracovať aj českí členovia štábov. Od druhej polovice mája sa pokračuje opäť v českých ateliéroch a exteriéroch. "Českú republiku si filmári vybrali vďaka kvalitnému zázemiu, zručným filmovým profesiám a v neposlednom rade štátnym filmovým stimulom," píše asociácia v tlačovej správe. V Česku doteraz filmári za Foundation minuli dve a pol miliardy korún a do konca súčasného natáčania pribudne ďalšia miliarda utratená u českých dodávateľov, uviedla asociácia. Natáčanie druhého radu seriálu zamestnalo asi 4000 ľudí.

"U Foundation sa prepojilo všetko to, čo v tuzemsku zahraniční filmári hľadajú - teda unikátne lokácie, špičkoví profesionáli z mnohých odborov filmu i systém filmových stimulov. Tomu sa však treba stále venovať, pretože podobné systémy, ktoré lákajú filmárov, existujú takmer v stovke krajín po celom svete," uviedol predseda predstavenstva Asociácie producentov v audiovízii Vratislav Šlajer. Stimuly predstavujú pre filmárov možnosť získať späť časť nákladov. V Česku predstavuje základný filmový stimul pätinu z uznateľných nákladov.

Podľa asociácie hrozí, že Česko o pozornosť zahraničných filmárov príde, pretože investície do filmového priemyslu zo strany štátu sa nezvyšujú adekvátne potenciálu, ktorý v sebe český filmový priemysel má.

Česká metropola je u zahraničných filmárov populárna. Tento rok sa v Česku natáča seriál Blade Runner 2099, nedávno sa v Prahe objavil herec Adam Sandler, ktorý hrá v celovečernom filme Netflix podľa knihy Kozmonaut z Čiech (Spaceman of Bohemia). Netflix tu nakrúcal aj snímku The Gray Man. Predtým sa v Prahe točili napríklad akčné thrillery Mission: Impossible a Bournova identita, komiksový Hellboy alebo bondovka Casino Royale.