Začalo sa trestné stíhanie pre článok Rostása v Zem a Vek

Začalo sa trestné stíhanie pre článok Rostása v Zem a Vek Foto: Facebook Zem a Vek

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry začal trestné stíhanie vo veci prečinu hanobenia národa, rasy a presvedčenia v súbehu s prečinom podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti v súvislosti s článkom v konšpiračnom časopise Zem a Vek.

 

 

 

Informovala o tom podľa denníka SME hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

V polovici mája podal Pavel Sibyla trestné oznámenie v súvislosti s článkom Klin Židov medzi Slovanmi, ktorý vyšiel v Zem a Vek a je podpísaný Tiborom Rostásom, pre podozrenie zo spáchania trestného činu podnecovania národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti a z podozrenia zo spáchania trestného činu výroby a rozširovania extrémistických materiálov.

Autor v článku cituje niekoľko osobností slovenských dejín - napríklad Jozefa Miloslava Hurbana, ktorí otvorenie prejavovali antisemitské názory. Podľa Sibylu sa tým Rostás snaží v čitateľovi vyvolať dojem, že išlo o názory prevažujúce a bežné medzi slovenskou inteligenciou 19. a začiatku 20. storočia. „K citátom autor nepridáva žiaden komentár, naopak, z kontextu článku je zrejmé, že sa s nimi stotožňuje," píše bývalý redaktor Trendu a v súčasnosti výkonný šéf Nadácie Zastavme korupciu Sibyla v oznámení.

 Foto: Martin Dubéci

Podľa neho názov článku aj vybrané citáty v čitateľovi vyvolávajú dojem, že slovenský národ je využívaný a porobený a tým národom, ktorý Slovákom krutom vládne, sú Židia. V závere článku Rostás čitateľov vyzýva, aby sa s týmto útlakom nezmierili. „... nemali by sme nechať usnúť myšlienky, ktorými nás burcovali proti porobe. To, čo sa dnes deje na Slovensku a vo svete, je triumfálnym vyvrcholením toho, o čom píšu Štúrovci – skazonosnom zle rozsievajúcom nenávisť syna k otcovi... Napokon Amerika 2017 je takmer to isté, ako Rusko 1917 – sionizmom kontrolovaná demontáž existujúceho usporiadania spoločnosti. Svedkami týchto procesov sme aj u nás doma," píše Rostás. Z textu je podľa Sibylu zrejmé, že Rostás podnecuje článkom nenávisť voči ľuďom židovského pôvodu.

Tökölyová dodala, že podľa prokurátora uvedené historické citáty doposiaľ nezistený páchateľ vystupujúci pod menom Tibor Eliot Rostás využil tak, že čitateľovi predkladá tvrdenia, že aj v súčasnosti sú pôvodom zlej spoločenskej situácie zásahy židovskej komunity, ktorá rozvracia súčasnú spoločnosť a uvedenými tvrdeniami vyvoláva nenávisť a potrebu zásahu voči židovskej komunite na Slovensku.

Podľa Trestného zákona je extrémistickým materiálom písomné, grafické, obrazové, zvukové a obrazovo-zvukové vyhotovenie, ktoré obhajuje, podporuje alebo podnecuje nenávisť, násilie alebo neodôvodnené odlišné zaobchádzanie voči skupine osôb alebo jednotlivcovi pre ich príslušnosť k niektorej rase, národu či národnosti.

Rostás už v minulosti písal, že holokaust si Židia zorganizovali sami, volal po zrušení existujúceho systému: chce napríklad zaviesť domobranu, zastaviť činnosť médií a mimovládnych organizácií so zahraničnou účasťou, či chce rozpustiť parlament a zastaviť činnosť všetkých politických strán.