Singapur schválil kontroverzný zákon proti falošným správam

Singapur schválil kontroverzný zákon proti falošným správam Reprofoto youtube Expedia

Singapurský parlament schválil zákon bojujúci proti falošným správam, takzvaným fake news. Na jeho základe môžu byť za šírenie dezinformácií pokutované médiá i jednotlivci, informujú dnes tlačové agentúry.

 

Nový právny predpis kritizujú ľudskoprávne organizácie, novinári aj technologické firmy kvôli obavám z obmedzovania slobody slova.

Podľa zákona musia internetovej platformy upraviť alebo odstrániť obsah, ktorý vláda považuje za nepravdivý. Za porušenie tejto povinnosti hrozí previnilcom až desať rokov väzenia, alebo pokuta v prepočte takmer 600 tisíc eur.

Singapurský minister vnútra K. Shanmugam uviedol, že sa nového zákona médiá nemusia obávať. "Tento zákon slobodu slova neohrozí. Týka sa dezinformácií. Týka sa internetových botov, trollov, falošných účtov a tak ďalej," povedal Shanmugam v singapurskom parlamente. "Fungovanie demokratickej spoločnosti závisí na tom, že sú členovia tejto spoločnosti informovaní, nie dezinformovaní," uviedol.

Technologickí giganti ako Facebook alebo Google sa obávajú, že uvedený normatívny akt dáva Singapure príliš veľkú moc rozhodovať o tom, čo je pravda a čo nie je.

Krok parlamentu kritizuje aj ľudskoprávna organizácia Medzinárodný výbor právnikov (ICJ). "Vzhľadom k tvrdým trestom, širokému záberu teritoriálnych právomocí a absencie jasnej ochrany slobody prejavu sa obávame, že tento zákon môže byť zneužitý na kontrolu a obmedzenie šírenia informácií a názorov," povedal agentúre Reuters Frederick Rawska z ICJ.

Singapur sa pravidelne umiestňuje naspodku rebríčkov slobody médií, a to aj napriek tomu, že ide o ekonomicky vyspelú a bohatú krajinu. V rebríčku organizácia Reportéri bez hraníc sa krajina nachádza na 151. mieste zo 180 sledovaných krajín, podobne ako napríklad Rusko.