Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov

Dezinformačné weby získavajú vďaka reklame stámilióny dolárov Foto: EU RAS

Dezinformačné internetové stránky získavajú predajom reklamného priestoru každoročne prinajmenšom 235 miliónov dolárov.

Odhaduje to nezisková organizácia Global Disinformation Index (GDI) na základe svojej štúdie, ktorej kompletné výsledky zverejní budúci mesiac.

Odhad podľa serveru CNN ukazuje, že ľudia, ktorí stoja za webmi šíriacimi falošné informácie, nemajú iba ideologický vplyv, ale môžu tiež získať veľa peňazí od inzerentov. Tí pritom často nie sú spokojní s tým, že sa ich reklama na týchto stránkach zobrazuje, píše CNN.

Organizácia GDI v rámci štúdia skúmala približne 20.000 domén, ktoré podozrieva zo šírenia dezinformácií. Zisťovala napríklad, aký typ inzercie sa na týchto doménach objavuje a koľko peňazí im reklama prináša v prepočte na jedného návštevníka.

Spoluzakladateľ GDI Daniel Rogers upozornil, že získané poznatky odrážajú obyčajnú "špičku ľadovca". Inzerenti vzhľadom na zložitosť systému internetovej reklamy často presne nevedia, kde všade sa ich reklamy objaví. V súčasnosti tak podľa Rogersa nemôžu zabezpečiť, že peniaze, ktoré vynaloží na reklamu, neskončí v rukách dezinformačných webov.