Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami

Známe osobnosti bojujú za Amazonský prales, ale so zavádzajúcimi fotkami Youtube TheEllenShow

Mnoho celebrít a politikov sa v týchto dňoch vyjadruje na sociálnych sieťach k obrovským lesným požiarom v Amazónii a vyzýva k boju za záchranu tamojšieho dažďového pralesa, označovaného za pľúca planéty.

 

Niektorí z nich však skresľujú realitu, pretože k svojim príspevkom pripájajú aj niekoľko rokov staré fotografie, uviedla dnes agentúra AFP.

"Náš dom horí. Doslova," napísal napríklad na twitteri francúzsky prezident Emmanuel Macron, ktorý situáciu označil za medzinárodnú krízu. K svojmu tweetu ale pripojil fotografiu, ktorú podľa AFP zverejnil americký fotograf Loren McIntyre, ktorý zomrel v roku 2003.

 

Tiež čílsky prezident Sebastián Piňera, ktorý na twitteri ponúkol Brazílii a Bolívii pomoc v boji s požiarmi v Amazónii, pripojil staršiu fotografiu. Podľa AFP ju zverejnil novinár agentúry Reuters Nacho Doce v roku 2013.

Zavádzajúcu fotku dal k svojej výzve za záchranu Amazónie aj herec Leonardo DiCaprio, ktorý pripojil obrázok požiaru lesa v peruánskom Puerto Maldonado z roku 2016. Do Peru sa teraz požiar amazonského pralesa nerozšíril.

Výzvu aj ponuku pomoci zverejnil na Instagrame tiež pilot Formuly 1 Lewis Hamilton, ktorý tiež pripojil fotku od zosnulého McIntyrea.

Portugalská futbalová superstar Cristiano Ronaldo varoval svojich 180 miliónov sledujúcich používateľov Instagramu, že amazonský prales horí už tri týždne. Avšak pridal k tomu fotku, ktorá bola podľa AFP zhotovená v juhobrazilskom štáte Rio Grande do Sul, kde amazonský prales vôbec nie je.

Tiež uruguajský futbalový útočník z klubu FC Barcelona Luis Suárez vyzval k záchrane Amazónie a k príspevku pripojil fotku z roku 2015.

V reakciách užívateľov sociálnej siete sa objavil aj komentár, ktorý porovnáva ohlasy na terajšiu situáciu v Amazónii s ohlasmi na tohtoročný požiar parížskej katedrály. Pri fotke horiacej katedrály je popis "280.000.000 dolárov za 24 hodín" a fotky s nápisom "pľúca Zeme" sa píše "0 dolárov za 17 dní".