Putin a jeho spriatelené hollywoodske hviezdy

Putin a jeho spriatelené hollywoodske hviezdy Reprofoto youtube Showtime

S ruským prezidentom Vladimirom Putinom sa kedysi bez problémov priatelili niektoré z najväčších hollywoodskych hviezd - od Leonarda DiCapria až po Stevena Seagala. Cítia sa teraz, keď Rusko podniklo inváziu na Ukrajinu, všetci previnilo? Nie tak úplne, píše denník The Guardian.

Bol to jeden z tých bizarných okamihov, keď sa nevinná zábava prelínala s chodom dejín. Vladimir Putin v roku 2010 vystúpil s piesňou Blueberry Hill na charitatívnej akcii pre deti v Petrohrade, zatiaľ čo mu nadšene tlieskal dav celebrít – vrátane Sharon Stoneovej, Kevina Costnera, Goldie Hawnovej, Gérarda Depardieua či Moniky Bellucciovej. Keď politik zanôtil prvé slová piesne - "I Found My Thrill" - nevyzeralo to, že by si niekto z nich spomenul na inváziu do Gruzínska alebo na otravu bývalého ruského agenta Alexandra Litvinenka.

Hostia tejto udalosti sa na konci februára, keď Putin nemilosrdne udrel na Ukrajinu, museli cítiť hlúpo, možno aj zahanbene. Neboli ale jedinými západnými celebritami, ktoré ruskému štátnikovi prejavili náklonnosť. Na ich obranu treba podotknúť, že ich účasť na akcii zaistil producent, ktorý neskôr uviedol, že o Putinovom vystúpení nemal vopred tušenie.

Podporu obliehanej Ukrajine teraz vyjadrujú hviezdy ako Angelina Jolie či Sean Penn a Mark Ruffalo. Hollywood sa ošíva pri spomienke na časy, kedy sa ukázať na verejnosti s Putinom nebolo absolútne neprijateľné. V polovici prvej dekády nového tisícročia Putin ešte len odkrajoval z niekoľkých bývalých sovietskych území a odstránených bolo "iba" niekoľko menej známych disidentov - nič, čo by trápilo čitateľov amerických lifestylových magazínov.

Putinov obraz preto mohol podporiť v roku 2007 Jean-Claude Van Damme na MMA akcii v Petrohrade, zatiaľ čo Leonardo DiCaprio vystúpil s politikom a spolumilovníkom mačkovitých šeliem na summite za ochranu veľkých mačiek v roku 2010.

Putin, ktorého medzitým dostihla kritika za agresiu proti Čečensku a Gruzínsku a okolo jeho štátnych orgánov sa začalo vznášať podozrenie zo zabitia Litvinenka a novinárky Anny Politkovskej, potreboval len medzinárodnú legitimitu. Fotenie s veľkými hviezdami a pokusmi o vstup do najexkluzívnejších kruhov globálnej masovej zábavy pomohli normalizovať jeho nevyspytateľný štát v očiach sveta.

Aspoň si to ruský štátnik myslel. Keď v roku 2014 anektoval Krymský polostrov a bolo zrejmé, že sa svojho miesta na čele Ruska len tak nevzdá, Hollywood začal byť hanblivý. Prezident sa totiž so svojimi machiavelistickými geopolitickými plánmi a podozrivými úmrtiami svojich kritikov začal čím ďalej tým viac podobať bondovskému zloduchovi. Jeho rastúci odpadlický status ale niektoré filmové hviezdy neodradil. Nielen Depardieua, ale aj Mickeyho Rourka či Stevena Seagala. Naopak, tieto filmové ikony vyzerali, že ho aktívne prijímajú.

Týchto mužov The Guardian radí do tábora užitočných idiotov. Depardieu v roku 2013 prijal ruské občianstvo a spolu s ním aj osviežujúcu 13-percentnú daň. Vtedy kritizoval francúzsku vládu a jej plány na zvýšenie dane pre ľudí s najvyššími príjmami. Rusko v otvorenom liste nazval "veľkou demokraciou". Na filmovom festivale v Litve o rok neskôr Ukrajinu vyhlásil za časť Ruska. Keď sa cez ukrajinsko-ruské hranice tento rok začali valiť tanky, Depardieu vyhlásil, že je proti tejto "bratovražednej vojne".

Rourka ruská anexia Krymu nijako nezasiahla; Putina v roku 2014 označil za skutočného gentlemana a v Moskve si zaobstaral tričko so štátnikovou podobizňou. "Párkrát som ho stretol a bol to naozaj pohodový, bežný chlap, díval sa mi vzpriamene do očí," povedal stanici Sky News.

Seagal sa ani nesnaží svoj obraz vo svetle priateľstva s Ruskom vylepšiť. So získaním ruského občianstva v roku 2016 označil anexiu Krymského polostrova za "naozaj rozumnú" a Putina nazval "jedným z najväčších svetových žijúcich lídrov". Zatiaľ čo jeho kamarát ničí zvyšok Ukrajiny, Seagal svoju podporu umiernil len máličko. "Rusko a Ukrajinu vnímam ako jednu rodinu a naozaj verím, že obe krajiny na vzájomný konflikt vyprovokovala tretia strana, ktorá míňa veľké peniaze za propagandu," povedal stanici Fox News.