Kaufland vysvetľuje, prečo už nepredáva konšpiračný Zem a Vek

Kaufland vysvetľuje, prečo už nepredáva konšpiračný Zem a Vek Foto: Omediach.com

Šéfredaktor konšpiračného časopisu Zem a Vek neprávoplatne odsúdený Tibor Rostás posťažoval, že od januára ho nepredáva ani obchodná sieť Kaufland.

Konšpiračný časopis odmietli po kritike pred časom predávať napríklad siete Tesco, Billa. „Dostali sme info z Mediaprint-Kapa, že Kaufland vylistoval ZEM&VEK. Je to výsledkom dlhodobého tlaku na všetky predajné miesta, kde ponúkame aj iný pohľad na udalosti okolo nás - navyše dva mesiace pred voľbami 2020,“ posťažoval sa Rostás na facebooku.

Či je to pravda, sme požiadali o reakciu a dôvody vyradenia spoločnosť Kaufland Slovensko.

Aktualizácia 2.1.2020: "Našu ponuku tovarov pravidelne prehodnocujeme a aj aktualizujeme či meníme. Našim zákazníkom sa snažíme ponúkať rôznorodý výber denníkov a časopisov, pričom však považujeme za potrebné zdôrazniť, že názory prezentované v týchto periodikách nereprezentujú automaticky názory a hodnoty, ktorými sa riadime," reagovalo pre Omediach.com oddelenie firemnej komunikácie spločnosti Kaufland SR.

Odporúčame aj: Zem a Vek upravil nos Čaputovej ako na antisemitských karikatúrach

Keď v roku 2018 bol Kaufland kritizovaný za predaj tohto časopisu, hovorkyňa Lucia Langová reagovala takto: "Spoločnosť Kaufland nepodporuje cenzúru tlače a ani obmedzenia slobody prejavu, preto momentálne nemá v pláne stiahnuť uvedené periodikum z predaja."

Informácia o tom, že Kaufland má vyradiť Zem a Vek z ponuky, sa objavila pár dní po tom, ako v polovici decembra Špecializovaný trestný súd v neprávoplatnom rozsudku uznal Tibora Rostása vinným z rozširovania extrémistických materiálov a hanobenia rasy a národa, ktorého sa mal dopustiť v článku Klin Židov medzi Slovanmi. Súd mu uložil peňažný trest štyritisíc eur. Ak pokutu nezaplatí, hrozí mu väzenie tri mesiace.

Odporúčame aj: Opitý Tibor Rostás sa na akcii pre deti s pištoľou za pásom vyhrážal, že zavolá Kaliňáka

Rostása prišiel na súd podporiť aj Štefan Harabin, ktorý so svojou stranou kandiduje v blížiacich sa parlamentných voľbách a na stránkach Zem a Vek má svoj priestor.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.