Tibor Rostás prehral súd, blogerovi sa má ospravedlniť a zaplatiť 33 tisíc eur

Tibor Rostás prehral súd, blogerovi sa má ospravedlniť a zaplatiť 33 tisíc eur Reprofoto youtube Aktuality

Majiteľ konšpiračného webu Zem & Vek Tibor Rostás sa musí ospravedlniť Jánovi Benčíkvi za neoprávnený zásah do občianskej slobody a zároveň je povinný zaplatiť blogerovi a dnes poslancovi 33 tisíc eur do troch dní od právoplatnosti rozsudku. Rozhodol o tom Okresný súd Bratislava III.

Rostásovo vydavateľstvo je povinné do troch mesiacov uverejniť formou platenej inzercie v celoštátnom denníku aj nasledujúce ospravedlnenie:

„Ospravedlnenie vydavateľa časopisu Zem & Vek za neoprávnený zásah do osobnej cti Jána Benčíka.

Mesačník Zem & Vek v roku 2017 v marcovom čísle uverejnil článok s názvom „Ján Benčík kryje neonacistov a ohrozuje životy slovenských občanov“, v ktorom uviedol, že Benčíkove blogy vystavujú cez Denník N životy občanov a novinárov, ktorí sa nachádzajú na území východnej Ukrajiny, v tzv. Doneckej republike, ohrozeniu. Tieto skutkové tvrdenia sú nepravdivé, vydavateľ časopisu Zem & Vek týmito tvrdniami neoprávnene zasiahol do práva Jána Benčíka na ochranu cti.
Vydavateľ časopisu Zem & Vek, spoločnosť Sofian, sa týmto Jánovi Benčíkovi za neoprávnený zásah do jeho občianskej cti ospravedlňuje.“

Je to za pár dní ďalšia zásadná prehra Rostása za jeho dezinformácie. Pred niekoľkými dňami Najvyšší súd ho uznal vinným z hanobenia národa a rasy za antisemitský článok "Klin židov medzi Slovanmi" z mája 2017.

"Takto by sa malo postupovať vždy, keď niekto šírením klamstiev a dezinformácií slovne okydáva čestného človeka,“ napísal advokát Peter Kubina, ktorý na súde zastupoval Benčíka.

„Žalovaný sa v článku po zverejnení podania žaloby dokonca hotoval dokázať pravdivosť svojho tvrdenia, ale napokon z toho nejako zišlo. Je to zároveň ukážka toho, ako sa títo jedinci správajú: Na svojich facebookoch a dezinformačných plátkoch sa cítia byť za hrdinov, revolucionárov a národných buditeľov. Ale keď treba prísť dokázať svoju pravdu pred súd, dostanú strach a predstierajú, že neexistujú. Keby takto postupovali všetci, ktorí sú cieľom ohováračiek a dezinformácií, po nejakom čase by dezinformátori skrachovali aj finančne (keďže charakterovo a mentálne skrachovali už dávno),“ dodal Kubina.

 "Za to, že som žalobu vôbec podal, môže sám Rostás, ktorý ma k podaniu žaloby v takto odvážne vyzval: "V marci vyjde článok s titulkom Benčík kryje neonacistov a ohrozuje životy slovenských občanov. A na toto môže zareagovať. Teda ak toto nie je pravda má dve možnosti. Po A: podá trestné oznámenie a prehrá. Po B: nepodá trestné oznámenie a prehral... Toto je tak závažné, že ak by to napísali o mne a nebola by to pravda, vysúdim z oponenta aj posledný cent."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.