Človek, ktorý stojí za šarlatánskymi webmi v SR a ČR, je zapletený do miliónového podvodu

Človek, ktorý stojí za šarlatánskymi webmi v SR a ČR, je zapletený do miliónového podvodu Ilustr. reprofoto youtube Versatile Vicky

Jozef Buzgo, ktorý podnikal pomocou slovenského šarlatánskeho webu Badatel.net a stojí za podobným českým webom Vyléčtese.cz, sa živil aj iným spôsobom.

Je obvinený v troch konaniach za pôsobenie v organizovanej zločineckej skupine, ktorej aktivity mali kryť ľudia na najvyšších miestach. Podľa polície bol súčasťou skupiny okolo Milana Chovanca, ktorá vytiahla od štátu na vratkách DPH vyše 75 miliónov eur. Informáciu priniesli spoločne web aktuality.sk a infosceurity.sk.

O prípade v minulosti písal aj zavraždený novinár webu Aktuality.sk Ján Kuciak. Druhou kľúčovou postavou tejto daňovej kauzy bol podľa vyšetrovateľov Viliam Dohňanský mladší – syn sudcu najvyššieho súdu Viliama Dohňanského.

Jozef Buzgo je spolu s Viliamom Dohňanským spoločníkom vo firme Vaxton Management, s.r.o. a Správca SK s. r. o. „Dohňanský mladší mal byť pravou rukou Milana Chovanca, ktorý mal spolu s komplicmi cez nadmerné odpočty DPH pripraviť štát o 75 miliónov. Chovanec vo vyšetrovacom spise uvádza, že podvody kryli regionálny šéf Smeru z Prešova, minister vnútra Robert Kaliňák a vtedajší šéf rezortu financií Ján Počiatek. Hovorí tiež o províziách v prospech strany,“ píše web Infosecurity.sk.

Obvinenie Buzga sa podľa webu Aktuality.sk týka zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračujúceho zločinu neodvedenia dane a poistného.

„V súčasnosti sa vec nachádza v štádiu spracovania obžaloby,“ uviedla hovorkyňa špeciálnej prokuratúry Jana Tökölyová. „Nebudem sa vyjadrovať,“ reagoval pre Aktuality.sk Buzgo.

Na prepojenie Buzgu na web Badatel.net a ďalšie šarlatánske weby upozornil minulý rok Denník N. Články na badatel.net odkazujú na eshop Dr. Buzgi, za ktorým je Buzgo, ktorý bol v minulosti na Bádateľovi uvedený ako osoba, ktorá preň riešila obchodné záležitosti. Buzgo v reakcii pre Denník N trval na tom, že s článkami Bádateľa ani Domácej liečby nemá nič spoločné. Prihlásil sa len k českému webu Vyléčtese.cz, čo je česká obdoba serveru Bádateľ.net. Buzgo web prevádzkuje cez firmu New Edge Medical Equipment, ktorú vlastní so svojím spoločníkom Vladimírom Uhlárom. Cez Uhlára je zaregistrovaná Domáca liečba, napísal Denník N.

Odporúčame aj: Pozrite sa, ktoré weby majú podvodný či konšpiračný obsah

„V súčasnosti je (v súvislosti s daňovou trestnou činnosťou Milana Ch. a spol.) vedených 13 konaní, pričom v siedmich konaniach sú vznesené obvinenia rôznym osobám podieľajúcim sa na páchaní vyšetrovanej trestnej činnosti (…) Osoba (Jozefa Buzga) je obvinená v troch konaniach (…) Prebiehajúce tri stíhania, ktoré doposiaľ neboli ukončené sú za zločin založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny a pokračujúci zločin neodvedenia dane a poistného,“ cituje Infosecurity.sk hovorcu policajného prezídia Michala Slivku.

Badatel.net je jeden z hlavných šíriteľov medicínskych nezmyslov na Slovensku. Spochybňuje medicínsku liečbu rakoviny, aby nenápadne ponúkal rôzne výživové doplnky, ktoré ju majú nahradiť. Z šarlatánskych bludov, ktoré šíri je napríklad článok o liečení rakoviny vodou: Ak ráno vypijete krátko po prebudení hneď 4 poháre vody (0,7 litrov) a potom sa v presne určenom intervale najete, pri dodržiavaní tohto režimu vyliečite rakovinu za 180 dní.
Majú aj ďalšie rady: napríklad, že chemoterapia je horšia ako žiadna liečba, alebo že rakovinu vylieči vitamín B17 alebo C. Ak takýmto radám uverí onkologický pacient, následky môžu byť hrozné. To, že ľudia takýmto zázračným radám veria, dokladá fakt, že článok o vode ako lieku na rakovinu má cez 50 tisíc odporúčaní len na Facebooku. Žiaden odkaz na zdroj informácie, len „výskum ukázal."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.