Polícia začala trestné stíhanie za články webu Badateľ, ktorý radil rodičom nedávať deťom rúška

Polícia začala trestné stíhanie za články webu Badateľ, ktorý radil rodičom nedávať deťom rúška Ilust. foto: Omediach.com

Autori dezinformačného webu Badatel.net majú problém. Polícia začala trestné stíhanie o veci prečinu šírenie poplašnej správy v súvislosti s ich článkami.

V súvislosti s trestným oznámením, ktoré podal minister zdravotníctva Marek Krajčí na portál Bádateľ za šírenie poplašnej správy, bolo dnes vyšetrovateľom Okresného riaditeľstva Policajného zboru v Prešove začaté trestné stíhanie vo veci prečinu šírenie poplašnej správy podľa § 361 ods. 1, ods. 2 Trestného zákona, informuje ministerstvo zdravotníctva.

Portál Bádateľ patrí k dlhodobým a pravidelným šíriteľom zdravotníckych hoaxov a konšpiračných teórií, ktoré môžu ohroziť zdravie ľudí.

Príklady článkov z webu Bádateľ, ktoré minister spomínal v trestnom oznámení sú:

1. "Keby ste tušili, ako odoberajú orgány, nikdy by ste nesúhlasili byť darcom"
2. "Štúdia dokázala, že vakcína proti koronavírusu nebude nikdy fungovať"
3. "Štúdia odhalila, že očkovanie proti chrípke je podvod. Vakcinačný priemysel v panike"
4. "Môžu 5G siete blokovať okysličenie krvi a tým zvyšovať úmrtnosť na COVID-19?"
5. "Vakcínami sa budú zberať biometrické údaje: Veľký brat sa spája s Big Pharmou"
6. "Čo môžete urobiť ako rodič, ak nesúhlasíte s nosením rúšok v triedach"

Šarlatánska stránka Bádateľ ponúkala finty ako donútiť lekárku získať potvrdenie, hoci je dieťa zdravé, alebo ako nedodržiavať nariadenie, napríklad - nekvalitnými rúškami s dierami.


Stránka dokonca pripravila vzor listu, ktorí majú rodičia ako znak vzdoru posielať riaditeľovi. "Ak však vaše dieťa nemá vážny, ale len mierny, prípadne zatiaľ nediagnostikovaný zdravotný problém, tak stále nie je nič stratené. Môžete napríklad lekárovi povedať, že vaše dieťa má nábeh na astmu, že sa mu z nosenia rúšok robia ekzémy alebo, že to naňho zle vplýva z psychického hľadiska. Vyskytnú sa ale samozrejme aj ustráchaní lekári, ktorí sa budú neodôvodnene obávať problémov úradov, ak by také potvrdenie vydali. V takom prípade odporúčame použiť túto fintu...“ radí, ako klamať web Badatel.net. 

Pred webom Badatel.net nedávnom vystríhal veriacich aj hovorca KBS.

Podrobnosti: Hovorca KBS vystríha pred webmi ako Badatel.net, Slobodný vysielač, Aliancia za nedeľu, Gloria.tv a ďalšími

Facebooková stránka Bádateľa je v posledných týždňoch neaktívna/nedostupná (na webe je však Bádateľ stále aktívny). „Podľa prieskumu o dezinformáciách o zdraví, ktorý sme si robili medzi lekármi a lekárkami (v spolupráci s behaviorálnou jednotkou BEET), až 35% lekárov sa vo svojej praxi stretáva s tým, že ich pacienti odmietajú liečbu, lieky, alebo lekárske pokyny kvôli dezinformáciám, ktorým uverili,“ upozorňuje ministerstvo.

Odporúčame aj: Človek, ktorý stojí za šarlatánskymi webmi v SR a ČR, je zapletený do miliónového podvodu

Badatel.net je jeden z hlavných šíriteľov medicínskych nezmyslov na Slovensku. Spochybňuje medicínsku liečbu rakoviny, aby nenápadne ponúkal rôzne výživové doplnky, ktoré ju majú nahradiť. Z šarlatánskych bludov, ktoré šíri je napríklad článok o liečení rakoviny vodou: Ak ráno vypijete krátko po prebudení hneď 4 poháre vody (0,7 litrov) a potom sa v presne určenom intervale najete, pri dodržiavaní tohto režimu vyliečite rakovinu za 180 dní.
Majú aj ďalšie rady: napríklad, že chemoterapia je horšia ako žiadna liečba, alebo že rakovinu vylieči vitamín B17 alebo C. Ak takýmto radám uverí onkologický pacient, následky môžu byť hrozné. To, že ľudia takýmto zázračným radám veria, dokladá fakt, že článok o vode ako lieku na rakovinu má cez 50 tisíc odporúčaní len na Facebooku. Žiaden odkaz na zdroj informácie, len „výskum ukázal."

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.