MZV odkazuje podpredsedovi SNS: Šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin

MZV odkazuje podpredsedovi SNS: Šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin Foto: FB J. Paška

V nedeľu podpredseda SNS Jaroslav Paška napísal na facebook status s tvrdením, že nemecká kancelárka Angela Merkelová zhabala lodný kontajner so zdravotnými pomôckami, ktoré smerujú do slovenských nemocníc v súvislosti s koronavírusom.Dnes v stredu MZV verejne upozornilo politika, že šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin.

Status J. Pašku

Pôvodný článok z 9.3.2020:

„Minulý týždeň bol pri vybavovaní formalít v prístave Hamburg nemeckými úradmi zhabaný kontajner obsahujúci osobné ochranné pracovné prostriedky (respirátory, a pod.), ktoré boli objednané a určené pre slovenské nemocnice a zdravotné zariadenia, kvôli ich akútnemu a kritickému nedostatku na pracoviskách, zabezpečujúcich liečbu pacientov nakazených koronavírusom,“ napísal končiaci poslanec SNS Paška.

„Nemecká vláda týmto škandalóznym, arogantným, egoistickým krokom, ignorujúcim nielen základné pravidlo o voľnom pohybe tovaru v Európskej únii, ale aj elementárnej ľudskosti a humanitárnych princípov, zabránila transportu nedostatkového, pre nás a našich zdravotníkov v tomto čase existenčne dôležitého, legálne objednaného, aj legálne prepravovaného zdravotníckeho materiálu a sprosto nám ho bez náhrady zoštátnila, pre okamžité použitie v Nemecku,“ napísal Paška bez toho, aby k tak závažnému tvrdeniu uviedol zdroj.
Na Slovensku je aktuálne nedostatok respirátorov a rúšok, preto táto informácia vyvolala pobúrenie, tisícky zdieľaní a rýchlo ju šíria aj viaceré konšpiračné weby.

Ministerstvo zahraničných vecí tvrdenie Pašku o zhabaní kontajnera poprelo. „Žiadny kontajner nebol v žiadnom prípade zhabaný, či skonfiškovaný ale dočasne zadržiavaný. Ide o rozhodnutie nemeckého krízového štábu zo stredy 4. marca 2020, ktoré sa okrem Slovenska dotklo aj ďalších okolitých krajín. Rezort diplomacie o tejto situácii vie a sme v kontakte s nemeckými úradmi, aby sa situáciu podarilo čo najskôr vyriešiť. Zároveň vyzývame, aby sa táto skutočnosť nezneužívala na strašenie a vyvolávanie paniky, ktoré neprospieva nikomu," napísalo MZV vo vyhlásení, ktoré zverejnilo ministerstvo vnútra.

Aktualizácia o nové vyhlásenie MZV 11.3.:

"Príslušné zložky rezortu okamžite kontaktovali Správu štátnych hmotných rezerv SR, aby získali bližšie informácie ohľadom zadržiavania kontajneru s medicínskymi potrebami. Príslušný úrad potvrdil, že niektoré veci boli osloveným dodávateľom zadržané v Nemecku. V tejto súvislosti rezort diplomacie okamžite kontaktoval nemecké orgány, ktoré informáciu spresnili a to tak, že kontajnery s takýmto tovarom sú zadržiavané, pretože vývoz niektorých vecí bol zakázaný. O zhabaní nebola nikdy reč. Po identifikácii kontajnera, režimu v akom sa nachádza nemecká strana bude hľadať možnosti ako situáciu vyriešiť. Nemecko si je plne vedomé, že rozhodnutie tamojšieho krízového štábu zo 4. marca zastavilo dodávky do okolitých krajín. Aj slovenským orgánom však uviedlo, že jedným z riešení je zmena/zmäkčenie spomenutého rozhodnutia. Po tomto kroku MZVEZ SR informovalo médiá.

Medzitým však Správa štátnych hmotných rezerv rezort diplomacie informovala, že medicínsky materiál získala cez iných dodávateľov. Už v pondelok sme pána Pašku prostredníctvom médií vyzvali, aby sa táto skutočnosť nezneužívala na strašenie a vyvolávanie paniky, šírenie protieurópskych a protinemeckých nálad, čo neprospieva nikomu. Je možné, že nejaký iný kontajner mohol byť v Nemecku dočasne zadržaný. A preto dnes ešte stále poslanca Pašku dôrazne žiadame, aby v prípade, že vie o zadržiavanom kontajneri viac, konkrétne jeho špecifikáciu, dodávateľa a prijímateľa, bezodkladne kontaktoval rezort diplomacie, aby mohol intervenovať. Ak túto informáciu nemá, tak od neho žiadame, aby prestal s difamačnou kampaňou a prečítal si v Trestom zákone skutkovú podstatu trestného činu šírenia poplašnej správy. Aj rezort zdravotníctva už upozornil, že koronavírus je riziko, ale šírenie poplašnej správy sa považuje za trestný čin.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.