Hyenizmus nepozná hranice: Šíria sa falošné bankové stránky a e-maily (FOTO)

Hyenizmus nepozná hranice: Šíria sa falošné bankové stránky a e-maily (FOTO) Reprofoto youtube BIS

Aj v čase celosvetovej pandémie koronavírusu sa nájdu podvodníci, ktorí sa pokúšajú zneužiť situáciu.

 

Slovenská sporiteľňa, Unicredit Bank, Poštová banka a ďalšie banky upozorňujú na podvodné e-maily, ktorými sa podvodníci snažia získať prístupové heslá k elektronickému bankovníctvu klientov. Slovenská sporiteľňa upozorňuje aj na falošnú webstránku, ktorá vzbudzuje dojem, že ide o skutočnú prihlasovaciu stránku do Georgea od Slovenskej sporiteľne.

"Upozorňujeme preto klientov, aby boli obozretní a neklikali na linky v podozrivých e-mailoch. Banka nikdy nepožaduje informácie o účtoch, telefónnych číslach, prihlasovacích údajoch, kódoch do služieb elektronického bankovníctva alebo o platobných kartách," upozorňuje banka v tlačovej správe.

"Na tento e-mail žiadnym spôsobom nereagujte a na falošnú stránku nezadávajte žiadne údaje. UniCredit Bank takýto e-mail klientom nikdy nezasiela," upozorňuje UniCredit Bank.

Meno odosielateľa podvodného e-mailu sa síce tvári, že je od Slovenskej sporiteľne, ale keď sa klient pozrie dôkladne, zistí, že ide o falošnú adresu. Predmet správy je „Platba vratena“.

Celá správa je v slovenskom jazyku, klienta vyzýva aby klikol na link a následne zadal citlivé údaje.

Príklad podvodného e-mailu:

 

Príklad podvodnej webstránky:

Takýto e-mail bez otvorenia vymažte. E-mailová adresa odosielateľa aj predmet e-mailu sa však môžu meniť. Podvodné emaily súčasne odkazujú na falošnú webstránku Georgea Slovenskej sporiteľne. Pri pohľade do adresného riadku je však zrejmé, že ide o podvodnú adresu.

"Všetky pokusy o podvod banka aktívne preveruje, a ak zistí podozrivé aktivity, podniká kroky na zabránenie vzniku škody," informuje Slovenská sporiteľňa.

 "V posledných dňoch evidujeme zvýšený počet podvodných emailov a podvodných e-shopov," informuje Poštová banka, ktorá tiež zaviedla bezpečnostné opatrenia. „Považujeme za dôležité upozorniť verejnosť na nekalé aktivity hackerov. Tí zneužívajú aktuálnu situáciu okolo šírenia koronavírusu na získanie citlivých údajov. Zasielaním podvodných e-mailov, v ktorých je odkaz na podvodnú stránku s vymyslenými alebo zmanipulovanými informáciami, najčastejšie práve v súvislosti so šírením koronavírusu, majú za cieľ infikovať váš počítač alebo mobilný telefón,“ upozorňuje hovorkyňa Poštovej banky Lýdia Žáčková.