Po hackerskom útoku unikli dáta miliónov britských voličov

Po hackerskom útoku unikli dáta miliónov britských voličov Ilustr. reprofoto youtube BIS

Nezávislý britský úrad pre dohľad nad voľbami (Electoral Comission) sa opakovane stal terčom hackerského útoku, prvýkrát v auguste 2021. Verejne neznámy páchateľ získal prístup k osobným údajom všetkých ľudí registrovaných ako voliči medzi rokmi 2014 a 2022. Volebný úrad to dnes oznámil na svojom webe s tým, že na útok upozornila podozrivá aktivita v systéme v októbri 2022.

Osobné údaje postihnuté útokom sú mená, emailové adresy, adresy bydliska, telefónne čísla a prípadné fotografie, ktoré mohol mať úrad k dispozícii. Volebná komisia v Británii nedohliada len na priebeh volieb, ale aj na stranícke príspevky a financovanie volebných kampaní. Ľudia, ktorí sa z bezpečnostných alebo iných dôvodov rozhodli k voľbám registrovať mimo centrálnej evidencie, o osobné dáta neprišli, pretože ich údaje neboli uložené na napadnutom zozname, píše web stanica BBC. Takzvaná "anonymná registrácia" pre voličov znamená, že jeho údaje nie sú zanesené do volebného registra ani nie sú uvedené na dokumentoch zaslaných na jeho adresu. Jeho miestna volebná komisia ho pri voľbách namiesto toho kontaktuje iným spôsobom.

"Útok nemal vplyv na priebeh volieb ani nikomu neznemožnil sa na nich podieľať... podľa bezpečnostného posudku britského Úradu pre ochranu osobných údajov (CIO) únik nepredstavuje pre jednotlivcov vysoké riziko. Avšak v kombinácii s dátami, ktoré sa o sebe jednotlivci rozhodnú zdieľať sami, je možné odvodiť vzorce správania a identifikovať konkrétneho človeka," uvádza volebný úrad vo vyhlásení.

Bezpečnosť a spoľahlivosť volieb sa v západných krajinách v posledných rokoch stala dôležitejšou témou po tom, čo americké úrady zistili, že Rusko so svojimi aktivitami snažilo ovplyvniť voľby v Spojených štátoch v roku 2016. V roku 2020 britský parlamentný výbor uviedol, že Rusko ovplyvňovalo aj referendum o škótskej nezávislosti v roku 2014. Otázku možného zneužitia osobných údajov pre politickú reklamu nastolili aj denníky The Guardian a The New York Times, keď v roku 2018 rozpracovali kauzu sociálnej siete Facebook a spoločnosti Cambridge Analytica, ktorá zozbierala dáta z až 87 miliónov facebookových profilov.

Britský volebný úrad na záver svojho vyhlásenia uvádza, že už prijal kroky na vyššie zabezpečenie pred budúcimi útokmi a zlepšil ochranu držaných osobných údajov.