Pitie alkoholu nikoho neochráni pred ochorením COVID-19, práve naopak

Pitie alkoholu nikoho neochráni pred ochorením COVID-19, práve naopak Reprofoto youtube OECD

Jedným z prvých a stále šíriacich sa mýtov v súvislosti s nákazou COVID-19 je, že pitie alkoholu ochráni pred nákazou, že alkohol ničí vírus, ktorý spôsobuje COVID-19. Je to mýtus.

„Konzumácia alkoholu neničí vírus, ale naopak pravdepodobne zvýši zdravotné riziká, ak sa osoba infikuje. Konzumácia alkoholu oslabuje imunitný systém a tým sa znižuje schopnosť vyrovnať sa s infekčnými ochoreniami,“ upozorňuje Úrad verejného zdravotníctva.

Silné užívanie alkoholu zvyšuje riziko syndrómu akútnej respiračnej tiesne (ARDS), ktorá je jednou z najzávažnejších komplikácií COVID-19.

Aj Svetová zdravotnícka organizácia WHO varuje, že v žiadnom prípade by sa nemal konzumovať akýkoľvek druh alkoholického produktu ako prostriedok prevencie alebo liečby infekcie COVID-19. Zároveň upozorňuje, že ani rozprašovanie alkoholu alebo chlóru po celom tele nezabije vírusy, ktoré už vstúpili do tela. „Postrek takýchto látok môže byť škodlivý pre odev alebo sliznicu (napr. oči, ústa). Alkohol aj chlór môžu byť užitočné pri dezinfekcii povrchov, treba ich však používať podľa príslušných bezpečnostných odporúčaní,“ upozorňuje WHO.

Čo robiť a čo nerobiť počas pandémie COVID-19 (odporúčania Úradu verejného zdravotníctva):

• Vyvarujte sa alkoholu úplne, aby ste nenarušili váš imunitný systém a zdravie a neriskovali aj zdravie ostatných.
• Zostaňte triezvi, aby ste boli ostražití, mohli konať rýchlo a rozhodovať sa s jasnou hlavou.
• Uistite sa, že deti a mladí ľudia nemajú prístup k alkoholu.
• Namiesto toho, aby ste konzumovali alkohol, vyskúšajte si cvičenie doma. Fyzická aktivita posilňuje imunitný systém a z krátkodobého aj dlhodobého hľadiska je vysoko prospešným spôsobom zvládnutia karantény.
• Možno si myslíte, že alkohol vám pomáha vyrovnať sa so stresom, ale v skutočnosti to nie je dobrý spôsob zvládania choroby. Je známe, že konzumácia alkoholu zvyšuje príznaky panických a úzkostných porúch, depresie a iných duševných porúch a riziko násilia v rodine a domácnosti.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.