Pozor, podvodníci začali ponúkať falošné vakcíny proti COVID-19, spúšťajú podvodné kampane

Pozor, podvodníci začali ponúkať falošné vakcíny proti COVID-19, spúšťajú podvodné kampane Foto: Pfizer

Kyberzločinci začali cez ilegálne komerčné weby ponúkať vakcíny proti ochoreniu COVID-19. Množia sa tiež phishingové kampane lákajúce na informácie o vakcínach. Uviedla to dnes bezpečnostná firma Check Point.

 Check Point napríklad objavila predajcu, ktorý na nelegálnom webe ponúka schválenú vakcínu Pfizer za 250 dolárov. Predajca tvrdí, že má k dispozícii zásoby novo schválenej vakcíny Pfizer a môže ich odoslať do Veľkej Británie, USA alebo Španielska. Nájsť možno i ďalšie ponuky a reklamy, ako sú "koronavírusové vakcíny za 250 dolárov" alebo "say bye bye to COVID19 = CHLOROQUINE PHOSPHATE" a mnhohé ďalšie. Všetci predajcovia trvajú na platbách vo forme Bitcoin, čo sťažuje ich prípadné odhalenie.

"Vakcíny proti COVID-19 sú horúcou témou. Na trend reagujú aj kyberzločinci a snažia sa nachytať používateľov, ktorí hľadajú informácie a novinky. Na darknete tiež vidíme mnoho predajcov ponúkajúcich vakcíny, ale ešte je skoro, aby sme mohli jasne povedať, či ide o skutočné vakcíny, alebo je to len ďalší podvod," uviedol regionálny riaditeľ Check Pointu Daniel Šafář.

Kyberzločinci sa snažia nalákať obete aj na správy o vakcínach. Hackeri napríklad rozosielajú e-maily so škodlivým .exe súborom "Download_Covid 19 New approved vaccines.23.07.2020.exe", ktorý po spustení nainštaluje program kradnúci prihlasovacie údaje a používateľské mená a heslá. Iné e-maily s 11 radami o vakcíne Pfizer zase obsahovali škodlivý súbor, ktorý vie zaznamenávať stlačené klávesy na počítači.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank.  Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.