Šíri sa fotka ako Kiska bozkáva Čaputovú a sú bez rúška, ide o hoax (FOTO)

Šíri sa fotka ako Kiska bozkáva Čaputovú a sú bez rúška, ide o hoax (FOTO) Hoax (Pôvodná fotka Topky.sk z 14. 5. 2019)

Od pondelka sa šíri na facebooku kritický status s fotografiami, na ktorých Andrej Kiska bozkáva Zuzanu Čaputovú, ani jeden nemá rúško. K fotkám je pripojený kritický komentár, že dvojica sa v pondelok stretla a ani jeden nedodržiaval pandemické opatrenia. Status, ktorý sa šíri z profilu osoby s menom Iza Bela má len za niekoľko hodín stovky zdieľaní a množstvo nahnevaných komentárov.

 kiska_caputova_hoax.jpg

Kiska sa naozaj s Čaputovou v pondelok stretli a prezidentka zverejnila aj zo stretnutia fotografie, na ktorých majú obaja prekryté ústa a odstup.

Status "Iza Bely" je manipulatívny hoax - fotky vznikli takmer dva roky pred pandémiou, 14. 5. 2019, keď dosluhujúci prezident Kiska prijal v paláci novú prezidentku. Zverejnili ich vtedy Topky.

Facebookový profil Iza Bela dlhodobo chrli nenávistné hoaxy a klamstvá, ktorými spochybňuje mimovládky, liberálne strany a často prezidentku.

Aktuálny hoax nie je omylom ani náhodou. Jeho autorka si cielene našla k svojmu klamstvu fotky – a následne, aby sa čo najviac rozšírili, ich zazdielala do viacerých skupín s s tisíckami sledovateľov. Fotky spustili obrovskú vlnu kritických vulgárnych komentárov na adresu prezidentky aj bývalého prezidenta. Takto šíri Iza Bela hoaxy pravidelne, pričom k tomu využíva aj ruskú propagandu.

Aby ste sa nestali šíriteľom podobných manipulatívnych klamstiev stačí vám pár sekúnd na overenie pôvodu fotografie.
Vo vyhľadávači Chrom cez pravé tlačidlo kliknete na fotku a google vyhľadávač vám nájde rovnaké fotky zverejnené na internete - takto jednoducho nájdete, že spomínaná fotka Kisku a Čaputovej bola zverejnená v máji 2019.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.