Lidl a polícia upozorňujú na rozsiahlu podvodnú súťaž, ktorá sa šíri v mene Lidla (FOTO)

Lidl a polícia upozorňujú na rozsiahlu podvodnú súťaž, ktorá sa šíri v mene Lidla (FOTO)

Na sociálnych sieťach ale aj mimo nich sa v týchto dňoch šíria podvodné súťaže v mene obchodného reťazca Lidl. Vzhľadom na to, že Lidl organizuje pre svojich zákazníkov pravidelne vlastné súťaže, mnoho ľudí na podvod naletelo. Na rozsiahly podvod upozorňuje aj polícia.

 

"Milí fanúšikovia, asi ste si všimli, že sa internetom, ale aj na sociálnych sieťach šíri čo raz viac súťaží v našom mene - chceme Vás upozorniť, že sa jedná o podvod. Prosíme Vás, aby ste sa do týchto súťaží nezapájali. Naše súťaže naďalej komunikujeme IBA tradičnou cestou, to znamená cez náš oficiálny fanúšikovský profil alebo na našom webe," upozorňuje Lidl.

Podvod sa šíri aj prostredníctvom WhatsAppu ako scam, ktorý upozorňuje na 50. výročie spoločnosti Lidl

Po tom, čo na tento odkaz kliknete, tak ste presmerovaný na externú stránku. Stránka ale nepatrí spoločnosti Lidl, ale neznámemu útočníkovi. Následne ste vyzvaný, aby ste sa zapojili do súťaže, ktorá má vyvolať pocit, že je pod záštitou spoločnosti Lidl. Potom, ako sa zapojíte do žrebovania, tak na konci uvidíte notifikáciu, ktorá vás informuje o tom, že ste sa stali šťastným výhercom. Následne vás systém vyzve, aby ste sa podelili o tento úspech s ďalšími priateľmi na WhatsAppe inak neodomknete výhru.

Podvodná súťaž

Podvodná súťaž

"V poslednom kroku, ako nazdieľate túto správu s desiatkami vašich kontaktov, tak vás stránka vyzve k stiahnutiu aplikácie. Zatiaľ, čo predtým ste šírili „len spam“, tak tu by ste mali spozornieť a nič nesťahovať do vášho smartfónu. Dôvodom je, že stiahnutá aplikácia môže aktívne sledovať nielen vašu aktivitu v smartfóne, tak zároveň môže získať aj oprávnenia, ktorými môže prevziať kontrolu nad vašim smartfónom," upozorňuje polícia.

Polícia radí, čo robiť, ak ste už podvodnú aplikáciu stiahli

"V prípade, ak ste aplikáciu už stiahli do svojho zariadenia, tak vám ju odporúčame obratom odstrániť. Ak vám vznikla akákoľvek škoda, alebo ste prišli o peniaze na vašom účte, kontaktujte vašu banku pre zablokovanie karty a choďte aj na políciu," radí polícia.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.