Posilnený Kódex postupov proti šíreniu dezinformácií: Európska komisia a signatári vyzývajú na širšiu účasť

Posilnený Kódex postupov proti šíreniu dezinformácií: Európska komisia a signatári vyzývajú na širšiu účasť Ilustr. foto Facebook

Európska komisia a signatári Kódexu postupov proti šíreniu dezinformácií dnes vyzývajú zainteresované strany, aby sa stali signatármi posilneného Kódexu. Očakáva sa, že noví signatári prispejú k formovaniu revidovaného kódexu spolu so súčasnými signatármi.

Výzva je určená širokej škále zainteresovaných strán vrátane služieb sociálnych médií, súkromných služieb zasielania správ, hráčov z reklamného ekosystému zapojených do umiestňovania reklamy, ako aj iných subjektov poskytujúcich služby, ktoré sa môžu použiť na speňaženie dezinformácií, ako sú elektronické platobné služby alebo elektronické obchody. Signatármi by sa mohli stať aj ďalšie zainteresované strany, ktoré pomáhajú posúdiť šírenie dezinformácií. Patria sem aj organizácie, ktoré posudzujú dezinformácie alebo poskytujú hodnotenia súvisiace s dezinformačnými webovými sídlami, ako aj poskytovatelia technologických riešení.

Pristúpenie ku kódexu znamená, že sa stane súčasťou celoeurópskeho, inovačného a robustného rámca, ktorého cieľom je poskytnúť používateľom primerané záruky, pokiaľ ide o zneužívanie online služieb na šírenie dezinformácií. Kódex sa tiež stane záväzným koregulačným nástrojom v legislatívnom rámci Aktu o digitálnych službách. To by mohlo prilákať aj ďalšie veľké platformy. Výzva vychádza z nedávno uverejnených usmernení, v ktorých sa navrhuje širšia účasť, ktorá by zabezpečila komplexnejšiu a koordinovanejšiu reakciu na šírenie dezinformácií. Súčasní signatári začali proces navrhovania nového kódexu a prvý návrh očakávame na jeseň.

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.