Zuzana Čaputová na summite vyzvala na intenzívnejší boj proti hybridným hrozbám a hoaxom

Zuzana Čaputová na summite vyzvala na intenzívnejší boj proti hybridným hrozbám a hoaxom Foto: KP SR

Prezidentka Zuzana Čaputová sa vo štvrtok 9. decembra 2021 zúčastnila na online Samite pre demokraciu. 

Priority Slovenskej republiky, na ktoré prezidentka počas samitu kládla dôraz, zahŕňajú hlavne reformu justície, boj proti korupcii, transparentnosť obchodných procesov či slobodu médií.

Častou témou vo vystúpeniach lídrov a líderiek v súvislosti s oslabovaním demokratických režimov bolo aj šírenie hoaxov a dezinformácií na sociálnych sieťach, venovala sa jej aj prezidentka SR. „Medzinárodná komunita sa musí začať intenzívne venovať boju proti hybridným hrozbám a úlohe sociálnych médií pri šírení lží a dezinformácií,“ povedala počas samitu prezidentka. Podľa jej slov podkopávajú schopnosť našej spoločnosti prekonať výzvy, ktorým čelíme. „Okrem budovania špecializovaných centier na riešenie hybridných hrozieb doma musíme prísť s demokratickým globálnym rámcom na presadzovanie zodpovednosti a zodpovednosti platforiem sociálnych médií,“ dodala.

Prezidentka v svojom prejave upozornila aj na postavenie novinárov. „Žiadny novinár by nemal byť vystavený riziku pri vykonávaní svojej práce. Zavedieme zákony zlepšujúce osobnú bezpečnosť novinárov, zvýšime tresty za útoky na nich a posilníme záruky proti ich zneužitiu v prípadoch ohovárania. Týmito krokmi doma chceme podporiť slobodu médií aj v iných krajinách,“ povedala Čaputová.

Prezidentka sa zúčastnila aj na diskusii o prevencii a boji proti korupcii, ktorú hosťovala ministerka financií USA J. Yellen, v rámci ktorej predstavila konkrétne opatrenia, ktoré Slovenská republika zaviedla v boji proti korupcii. V tejto súvislosti prezidentka predstavila, okrem iného, aj slovenský - globálne unikátny - register koncových užívateľov výhod. Vo svojom vystúpení sa venovala aj téme špeciálnych inštitúcií venujúcich sa zložitým a závažným prípadom korupcie, ako aj téme dôležitosti transparentných výberových konaní na kľúčové posty v oblasti justície. „Korupcia nepozná hranice, preto je medzinárodná spolupráca pri prevencii a boji proti korupcii rovnako dôležitá ako spolupráci pri boji s klimatickými zmenami“, povedala počas online diskusie prezidentka. 

Táto sekcia vzniká v spolupráci s 365.bank. Stretli ste sa s hoaxom, dezinformáciami či konšpiráciami? Dajte nám o nich vedieť na Táto e-mailová adresa je chránená pred spamovacími robotmi. Na jej zobrazenie potrebujete mať nainštalovaný JavaScript.