Zuzana Čaputová: Ján Kuciak odhaľoval pravdu. A preto sa stal nepohodlným (VIDEO)

Zuzana Čaputová: Ján Kuciak odhaľoval pravdu. A preto sa stal nepohodlným (VIDEO) Foto: KP SR

Pamiatku Jána Kuciaka a Martiny Kušnírovej si dnes pri ich pamätníku v Bratislave uctila spolu s rodičmi zavraždeného páru prezidentka Zuzana Čaputová.

"Nezabúdam na smrť Jána a Martiny a na to, že zomreli kvôli Jánovej novinárskej práci. Pretože hľadal a odhaľoval pravdu, aby ju prinášal nám, občanom. A preto sa stal nepohodlným. Už 6 rokov chýbajú svojim blízkym, priateľom a nám všetkým.
Ani po tejto dobe však neprestali vyhrážky novinárom, sledujeme rôzne útoky na občiansku spoločnosť, počúvame slová o vládnutí tvrdou rukou. Nenávistná rétorika aj z tých najvyšších miest robí terče z ďalších ľudí, dokonca z celých komunít.
Spoločnosť po vražde Jána a Martiny dala jasne vedieť, že túži žiť v spravodlivej a slušnej krajine. Táto túžba je stále rovnako silná a naliehavá aj dnes. A verím, že urobíme všetko pre to, aby sa naplnila," napísala k dnešenému výročiu Zuzana Čaputová.

"Vražda novinára otriasla celou spoločnosťou. Ľudia pochopili, že útok na novinára je útokom na všetkých. Robert Fico musel odísť a zdalo sa, že jeho éra sa skončila. Dnes je späť a znovu útočí na novinárov," píšu vo vylhásení predstavitelia médií. "Za šesť rokov od vraždy sa (Robert Fico) nepoučil. Naopak. Ešte pritvrdzuje. Nepohodlných novinárov označuje za nepriateľov štátu. Odmieta odpovedať na ich otázky a uprednostňuje dezinformátorov. Chce si vybudovať propagandistické impérium, podobné tomu aké si vybudoval Viktor Orbán. Znovu robí z novinárov terče a obracia na nich hnev svojich voličov. Fico si neobjednal vraždu Jána Kuciaka, ale je politicky zodpovedný za prostredie, v ktorom si niekto myslel, že vražda novinára mu prejde. Že ľudia ako Marian Kočner mali imunitu a mohli kradnúť, vydierať, uplácať, vyhrážať sa a nakoniec pravdepodobne aj objednať vraždu. Bez Ficovho systému mafiánskeho vládnutia by to nebolo možné," píšu vo vyhlásení šéfredaktori.