Platformu Spotify chce kvôli dezinformáciám opustiť ďalšia speváčka

Platformu Spotify chce kvôli dezinformáciám opustiť ďalšia speváčka Reprofoto youtube Ronald Rock

Kanadská pesničkárka a gitaristka Joni Mitchellová žiada, aby najväčšia hudobná streamovacia platforma Spotify z ponuky stiahla všetku jej hudbu. Reagovala tak podobne ako folkrockový pesničkár Neil Young na dezinformácie o covide-19, ktoré sa podľa nich na platforme šíria. Informuje o tom server BBC.

Legendárny hudobník začiatkom týždňa kritizoval, že Spotify dáva výsadný priestor autorovi podcastov Joeovi Roganovi, ktorý podľa Younga šíri nebezpečné dezinformácie o vakcínach proti covidu-19. Young kvôli tomu požiadal o stiahnutie svojich skladieb z platformy s tým, že na nej nechce byť spolu s Roganom. Spotify mu vyhovela a jeho hudbu prestala ponúkať.

Teraz rovnakú žiadosť vyjadrila Mitchellová. "Nezodpovední ľudia šíria klamstvá, ktoré stoja ľudské životy," uviedla na svojom webe. Rogana výslovne nemenovala. Vyjadrila ale solidaritu Youngovi a globálnej vedeckej a zdravotníckej komunite.

Odporúčame: Známy spevák sa stiahol zo Spotify, nepáči sa mu podcast proti vakcínam

BBC pripomína, že sedemdesiatšesťročný Young a sedemdesiatosemročná Mitchellová sú dlhoročnými priateľmi, ktorých spája aj to, že obaja museli prekonať detskú obrnu v čase, keď proti nej ešte neexistovalo očkovanie.

Roganov podcast nazvaný The Joe Rogan Experience je najpopulárnejší podcast na Spotify. Každý mesiac si ho stiahne 200 miliónov ľudí. Päťdesiatpäťročný Američan v ňom v uvoľnenej atmosfére vedie niekoľkohodinové rozhovory so širokou škálou osobností, od podnikateľov a vedcov po hercov a športovcov.

V poslednej dobe začal Rogan vystupovať negatívne proti covidovým vakcínam, vlani v apríli napríklad povedal, že mladí a zdraví ľudia by sa nemali nechať očkovať. V programe tiež propagoval prípravok pre zvieratá proti parazitom ivermektín pri liečbe covidu-19, napriek negatívnym stanoviskám regulačných úradov USA, EÚ i Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Spotify, ktorý je s asi 381 miliónmi používateľmi najväčšou hudobnou streamovacou platformou na svete, tvrdí, že proti dezinformáciám o pandémii bojuje a že od jej začiatku odstránil vyše 20 000 epizód podcastov o téme.