V ČR zablokovali Aeronet.cz, Protiproud.cz, Prvnizpravy.cz a ďalšie dezinfo weby

V ČR zablokovali Aeronet.cz, Protiproud.cz, Prvnizpravy.cz a ďalšie dezinfo weby

České internetové združenie CZ.NIC po konzultáciách s bezpečnostnými zložkami štátu a na základe odporúčania vlády zablokovalo osem dezinformačných webov. Stránky v súvislosti s inváziou Ruska na Ukrajinu ohrozovali českú národnú bezpečnosť. Združenie, ktoré je prevádzkovateľom registra domén s českou národnou koncovkou .cz, to oznámilo v tlačovej správe. Predstavitelia vlády odmietli záležitosť komentovať. Vyjadrenie prevádzkovateľov webov ČTK zháňa.

Zablokované sú weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz.

Tento úplne mimoriadny krok je podľa výkonného riaditeľa združenia Ondřeja Filipa reakciou na vojenský útok ruskej armády proti zvrchovanej Ukrajine a dezinformačnú kampaň, ktorá ho sprevádzala a stále sprevádza.

"Sme v dezinformačnej vojne, ale nebudem prezrádzať stratégiu, ktorou ideme," odpovedal na tlačovej konferencii po mimoriadnom zasadnutí vlády premiér Petr Fiala (ODS) na všeobecnú otázku k opatreniam proti dezinformáciám. Vláda podľa neho robí množstvo súbežných krokov, ako sa brániť voči rôznym typom útokov a ako sa brániť dezinformačnej kampani.

"Agresia Ruskej federácie voči Ukrajine dlhodobo sprevádza dezinformačnú kampaň v mnohých internetových médiách, ktoré využívajú českú národnú doménu. Pretože sa tieto informácie cielene nezakladajú na pravde a preukázateľne podnecujú k šíreniu vykonštruovaných fám, oznámení a nestability v spoločnosti, rozhodli sme sa po konzultáciách s najvyššími predstaviteľmi štátu tieto výrazné dezinformačné internetové médiá zablokovať," uviedol Filip.

Z technických princípov fungovania protokolu DNS môže podľa zástupcov združenia nejaký čas trvať, než budú weby v jednotlivých sieťach nedostupné.

Najväčší český internetový vyhľadávač Seznam.cz už nejaký čas dezinformačné weby označuje oznámením, že šíria konšpiračný alebo sporný obsah.