Polícia upozorňuje, že za schvaľovanie útoku Ruska na Ukrajinu hrozí väzenie a až doživotie

Polícia upozorňuje, že za schvaľovanie útoku Ruska na Ukrajinu hrozí väzenie a až doživotie Ilustr. foto: NAKA

Na sociálnych sieťach pribúdajú "nadšenci", ktorí hrdo verejne schvaľujú útok Ruska na Ukrajinu, a burcujú do ďalšieho boja. Dokonca zverejňujú videá o tom, ako obdivujú krok Putina a že chcú ísť zaňho proti Ukrajincom bojovať.

Polícia upozorňuje občanov, že podľa § 417 Trestného zákona, kto za krízovej situácie v úmysle narušiť mier akýmkoľvek spôsobom podnecuje k vojne, vojnu propaguje alebo inak podporuje vojnovú propagandu, potrestá sa odňatím slobody na desať až dvadsaťpäť rokov alebo trestom odňatia slobody na doživotie.

NAKA zároveň upozorňuje, že zasahovať budú špeciálne jednotky. „NAKA PPZ sa v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine bude primerane zaoberať vyhľadávaním takejto trestnej činnosti na internete. V prípade, že takéto konanie zistí, nekompromisne a rázne voči takýmto osobám zakročí. A to aj za použitia špeciálnych jednotiek Policajného zboru SR,“ oznámila polícia.

Odporúčame aj: Parlament schválil právomoc NBÚ blokovať weby s dezinformáciami
Odporúčame aj: Polícia zverejnila databázu proruských účtov, platených trollov a užitočných babrákov

K podobnému kroku pristúpila aj Česká republika.

 Verejné vyhlásenia na demonštráciách a sociálnych sieťach, ktoré schvaľujú útok Ruska na Ukrajinu alebo vyjadrujú podporu vedenia Ruska, môžu byť za súčasných okolností posudzované ako trestný čin, za ktorý hrozí v ČR trojročné väzenie. "Sloboda prejavu je v ústavnoprávnej rovine zakotvená v článku 17 Charty základných práv a slobôd. Každý má právo vyjadrovať svoje názory spôsobom, ktorý považuje za vhodný. Ale aj sloboda prejavu má v demokratickom právnom štáte svoje limity," povedal najvyšší štátny zástupca Igor Stříž. Ak by niekto verejne, teda napríklad na demonštráciách, ale aj na internete vyjadroval súhlas s útokom Ruska na Ukrajinu, podporoval ho alebo vyjadroval podporu čelným predstaviteľom Ruska, mohol by sa za určitých podmienok dopustiť trestného činu schvaľovania trestného činu, prípadne trestného činu popierania, spochybňovania, schvaľovanie a ospravedlňovanie genocídy.