Nemecká rozviedka zachytila roz​​hovory ruských vojakov o zabíjaní v Buči

Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) zachytila ​​rozhovory z vysielačiek ruských vojakov o zabíjaní civilistov v ukrajinskom meste Buča neďaleko Kyjeva. Informuje o tom dnes nemecký magazín Der Spiegel. Podobné zločiny sa podľa nej mohli odohrať aj v juhukrajinskom Mariupole a okolí.

Der Spiegel bez uvedenia zdroja napísal, že BND v stredu svoje zistenia odovzdala parlamentu. Jednotlivé zachytené hovory zodpovedajú konkrétnym známym úmrtiam. BND napríklad dokázala priradiť slová vojaka o zastrelení človeka na bicykli k jednej zo známych fotografií, ktoré prostredníctvom sociálnych sietí a médií obleteli svet.

Iný hovor ukazuje, že Rusi vypočúvali ukrajinských vojakov predtým, než ich zabili. Podľa citovanej správy BND je vylúčené, že by išlo o náhodné činy. Ruskí vojaci sa vraj bavili o vraždách v Buči aj o záležitostiach všedného dňa. Podľa Der Spiegel boli v Buči nasadení aj ruskí žoldnieri a príslušníci súkromnej polovojenskej takzvanej Wagnerovej skupiny, ktorá svoju krutosť ukázala už v Sýrii.

BND vyhodnocuje aj ďalšie zvukové záznamy, ktoré naznačujú, že podobné ohavnosti ako v Buči sa odohrali aj na iných miestach, napríklad v oblasti obliehaného Mariupolu. V Buči boli okrem iného nájdené telá civilistov s rukami zviazanými za chrbtom.

Nemecká vláda v stredu označila za neudržateľné tvrdenia Moskvy, že scény z Buče sú podvrhom a že Rusko za vraždy nie je zodpovedné. Tvrdenia Rusov vyvracajú aj satelitné snímky, podľa ktorých telá civilistov ležali na uliciach celé týždne , v čase, keď v meste operovali Rusi.

Ruské jednotky pritom Buču okupovali viac ako mesiac po tom, čo Rusko 24. februára vpadlo na Ukrajinu. Miestne úrady uvádzajú, že iba v Buči ruskí vojaci zabili viac ako 300 ľudí.