Prevádzkovateľ amerického konšpiračného webu InfoWars vyhlásil bankrot

Prevádzkovateľ amerického konšpiračného webu InfoWars vyhlásil bankrot Reprofoto Infowars

Prevádzkovateľ amerického ultrapravicového portálu InfoWars Alex Jones vyhlásil bankrot. Za niektoré konšpiratívne články napríklad čelia niekoľkým občianskoprávnym žalobám, ktoré podali okrem iného aj rodičia obetí streľby v základnej škole v Connecticute z roku 2012. Informujú o tom dnes tlačové agentúry.

Jones požiadal o súdnu ochranu pred veriteľmi podľa kapitoly 11 konkurzného zákona. Toto opatrenie má všeobecne zabezpečiť pozastavenie občianskoprávnych súdnych sporov a umožniť firmám, aby sa ozdravili a zachovali prevádzku.

Štyridsaťosemročný Jones čelí niekoľko rokov obvineniu rodičov obetí útoku na základnú školu Sandyho Hooka. Jones tvrdil, že streľba, ktorá šokovala Spojené štáty, bola iba divadlom zinscenovaným odporcami strelných zbraní. Pri útoku zomrelo 26 ľudí, a to 20 detí a šesť zamestnancov školy. Jones medzitým verejne uznal, že vraždenie na základnej škole v roku 2012 bolo skutočné.

Žaloby na Jonesa prejednávajú súdy v Texase a Connecticute. Žalujúci rodičia tvrdia, že novinár šírením dezinformácií zarobil milióny dolárov. V minulosti Jones okrem iného tiež tvrdil, že vláda Spojených štátov sa podieľala na útokoch z 11. septembra 2001.