České ministerstvo obrany čelí žalobe kvôli zablokovaniu dezinformačných webov

České ministerstvo obrany čelí žalobe kvôli zablokovaniu dezinformačných webov Ilustr. reprofoto EP

České ministerstvo obrany čelí správnej žalobe kvôli zásahu proti dezinformačným webom. Na súd sa obrátili organizácie Otvorená spoločnosť a Institute H21, podľa ktorých bol postup štátu nezákonný. Usilujú sa tiež o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by ministerstvu zakázalo zdržať sa podobných zásahov. ČTK to oznámil Vojtech Šrámek z Institute H21. Ministerstvo obrany ČTK oznámilo, že žalobu zatiaľ nedostalo, a preto sa k nej zatiaľ nemôže vyjadriť.

Česká vláda, podobne ako orgány na Slovensku, 25. februára, deň po začatí ruskej invázie na Ukrajinu, vyzvala na prijatie opatrení "vedúcich k zamedzeniu šírenia nepravdivých a zavádzajúcich informácií v kybernetickom priestore, ktoré slúžia na manipulovanie obyvateľstva Českej republiky smerom k ospravedlneniu a schvaľovaniu aktuálnej ruskej vojenskej agresie voči Ukrajine". Združenie CZ.NIC potom zablokovalo weby Aeronet.cz, Protiproud.cz, Ceskobezcenzury.cz, Voxpopuliblog.cz, Prvnizpravy.cz, Czechfreepress.cz, Exanpro.cz a Skrytapravda.cz. Sedem z nich na konci mája odblokovalo - okrem Aeronetu, ktorý podľa združenia nemá v registri uvedené správne údaje o držiteľovi.

Iniciátori žaloby pripomenuli, že k zablokovaniu proruských dezinformačných webov pristúpili aj mobilní operátori. Žalobcovia rozporujú to, že blokácia bola nezávislým rozhodnutím súkromných subjektov. "Tvrdíme, že k zablokovaniu došlo na základe záväzného faktického pokynu zo strany Národného centra kybernetických operácií pri Vojenskom spravodajstve ministerstva obrany," napísali v spoločnom vyhlásení.

Upozornili na to, že národné centrum poslalo 25. februára združeniu CZ.NIC oficiálny list, v ktorom žiadalo znemožnenie prístupu k dezinformačným stránkam a priložilo zoznam konkrétnych webov. Formulácie v liste nemožno podľa žalobcov interpretovať inak ako ako záväzný faktický pokyn zo strany štátnej moci.

Podľa Otvorenej spoločnosti a Institute H21 porušil tento zásah princípy právneho štátu, slobody prejavu, práva prijímať informácie, slobody myslenia a vedeckého bádania. "Takéto konanie verejnej moci je extrémne rizikové a potenciálne zneužiteľné do budúcnosti," uviedli.

Zároveň zdôraznili, že necítia žiadne sympatie k obsahu zablokovaných webov. "Princípy demokratického právneho štátu však nemožno vymeniť za zdanie vyššieho dobra. Naopak práve to by bola prehra, preto je v týchto chvíľach potrebné trvať na ich vynútení," uzavrel Oldřich Kužílek z Otvorenej spoločnosti.