Štvrtina mladých Slovákov sleduje TV v mobile alebo na tablete. Ideálnym riešením nielen pre nich je SWAN GO

Štvrtina mladých Slovákov sleduje TV v mobile alebo na tablete. Ideálnym riešením nielen pre nich je SWAN GO Foto: Swan

Poznáte ten idylický obraz, keď si večer celá rodina sadá spolu pred televíznu obrazovku a svorne pozerá program, na ktorom sa jej členovia dohodnú? Podľa prieskumu verejnej mienky, ktorý si nechal vypracovať telekomunikačný operátor SWAN, takáto pohoda sa z našich domácností vytráca. Najmä mladší ľudia a obyvatelia veľkých miest stále častejšie pozerajú video obsah osamote, pričom televízor v konkurencii monitorov počítačov, tabletov a mobilných telefónov pomaly stráca svoj roky budovaný monopol.

 


Kým viac než polovica (52,1%) oslovených z generácie tzv. Husákových detí (36-45 r.) tvrdí, že si pred televíznu obrazovku spolu s rodinou sadajú každodenne, to isté robí iba pätina príslušníkov Generácie Y (19-26 r.). Ešte väčší rozdiel sa ukazuje medzi mestom a vidiekom. Kým každý deň si spoločne televíznu zábavu vychutnáva iba 25% obyvateľov Bratislavy a Košíc, v obciach a menších mestách do 50 tisíc obyvateľov je to ešte stále viac ako 44% miestnych. Telefonický prieskum na vzorke 630 respondentov realizovali v prvý novembrový týždeň agentúry PRIESKUMY, s.r.o. a Direct House.

 

Ako často rodina spoločne sledujete TV?

Televízne správanie sa mení

Rozdiely sú aj v tom, aké programy divákov pred televízor priťahujú. Kým nadpolovičná väčšina Slovákov do 55 rokov sleduje s rodinou filmy, pričom v prípade mladých do 25 rokov je to až 76,9%, starších nad 56 rokov k televízoru spolu s ďalšími členmi famílie priťahujú skôr aktuálne spravodajstvo.

„Správanie televízneho diváka sa mení. Až 28,6% oslovených z Generácie Y sleduje televíziu z archívu. Naopak generácia Husákových detí dáva prednosť nahrávaniu televíznych programov. 57% divákov pritom uvádza ako najväčšiu výhodu TV archívu to, že si nemusí organizovať program podľa vysielania televíznych staníc. Pre 55,5% divákov je veľkým bonusom, že si môžu neskôr pozrieť vysielanie, ktoré by nevideli, keďže na rôznych staniciach idú paralelne zaujímavé programy. Nadpolovičná väčšina divákov si cení aj to, že si môžu v televízii pozrieť niečo interesantné, keď im práve nič z ponuky staníc nevyhovuje," hovorí riaditeľ pre stratégiu SWAN, a. s., Jozef Lasz.

Foto: Swan

Rozdiel medzi staršou a mladšou generáciou sa prejavuje aj v tom, kde ľudia najradšej sledujú televízne vysielanie. Viac ako tri štvrtiny divákov nad 46 rokov uprednostňujú pohodlie domova. No viac ako 40% ľudí mladších ako 35 rokov k sledovaniu televízie nutne nepotrebujú svoju obývačku.

Aj keď televízor stále takmer neohrozene dominuje medzi zariadeniami, na ktorých Slováci sledujú televízne vysielanie, v generácii do 25 rokov sa stále viac do popredia tlačia notebooky, ale aj obrazovky mobilných telefónov. Na sledovanie televízie ich používa viac ako štvrtina mladých.

„Na otázku, či by mali záujem sledovať televízne vysielanie v telefóne alebo na tablete, takmer 27% mladých do 25 rokov odpovedalo, že tak už robí a ďalších 7% to v budúcnosti plánuje. Táto skupina divákov zároveň takmer na 100% uvádza, že video obsah sleduje kedykoľvek, keď má k tomu príležitosť. V celkovej populácii už dnes vysielanie na mobilných zariadeniach sleduje viac ako 11% ľudí a ďalších 5% to zvažuje. Aj preto SWAN prináša vylepšenú mobilnú aplikáciu SWAN GO, ktorá za 3,99 € ponúkne až 33 kanálov, možnosť sledovať televíziu na troch zariadeniach súčasne, obsiahly TV archív a množstvo ďalších nových funkcionalít," uviedol vedúci produktového oddelenia Martin Kurinec.

Kde sledujú Slováci svoj obľúbený televízny program?

Televízia vo vrecku

Aplikácia SWAN GO je televízna služba určená predovšetkým pre zákazníkov, ktorí chcú sledovať televíziu kdekoľvek a kedykoľvek a neradi zmeškajú napríklad futbalový zápas, obľúbený seriál či detský program.

„SWAN GO je samostatná služba, ktorú si môže objednať hocikto, nielen existujúci zákazník SWANu. Ponúka nový, moderný dizajn, vylepšené ovládanie, jednoduché, prehľadné menu a rozšírenú ponuku programov. Aplikácia obsahuje rôzne typy televíznych programov pre viaceré záujmové skupiny. Na svoje si prídu fanúšikovia športu, diváci, ktorí preferujú rodinné programy alebo programy pre najmenších. Okrem toho SWAN ako prvý operátor na Slovensku sprístupnil televíznu mobilnú aplikáciu pre všetky mobilné platformy súčasne, teda pre iOS, Android aj Windows Phone," prezradil Jozef Lasz.
Na akých zariadeniach sledujú Slováci TV?

 

Výhody + nová zóna

Služba SWAN GO je vylepšenou náhradou za aplikáciu SWAN MULTIMEDIA. Nová aplikácia prináša so sebou množstvo výhod:

• Nová, moderná grafika
• Prehľadnejšie funkcionality: Televízia, Rozpozerané, Nastavenia
• Aplikácia funguje aj na starších a menej výkonných zariadeniach
• Vyššia kvalita obrazu
• Hlasové vyhľadávanie
• Väčší počet televíznych kanálov
• Možnosť sledovať SWAN GO až na troch zariadeniach za jednu cenu
• Dopozerať program na inom zariadení, ako ste ho začali sledovať
• Nová klientská zóna SWAN GO na portáli www.swango.sk

„Súčasne s aplikáciou SWAN GO sme spustili aj klientskú zónu, ktorá zjednoduší život našim zákazníkom. Tí ju môžu využiť napríklad pri výmene telefónu, na ktorom chcú aplikáciu používať. Stačí odobrať staré zariadenia, zadať nové a automaticky mu bude sprístupnená už na novom zariadení. Rovnako zóna poslúži aj na zmenu hesla alebo k prehľadu všetkých aktívnych zariadení," vysvetlil vedúci produktového oddelenia Martin Kurinec.

Cena aplikácie SWAN GO s 24-mesačnou viazanosťou je 3,99 € mesačne. Cenník ako aj kompletný zoznam televíznych kanálov nájdete tu.

TV archív až pre 19 kanálov

V súčasnej dobe si množstvo ľudí zvyklo nesledovať svoje obľúbené programy v pôvodnom čase a neriadiť sa tak televíznym programom, ale častokrát si ich pozrú dodatočne.
Preto aplikácia SWAN GO umožňuje zákazníkom doobjednať si doplnkovú službu TV archív za cenu 1,99 € mesačne, vďaka ktorej si môžu svoj program pozrieť kedy budú chcieť. K dispozícii budú mať 7-dňový archív až pre 19 kanálov. SWAN v súvislosti s touto službou pripravil pre svojich zákazníkov vianočnú akciu – využívať môžu TV archív do 31.1.2017 zadarmo.

SWAN GO priamo na televízii

Ďalšou novinkou je možnosť prepojiť smartfón, ale aj aplikáciu SWAN GO, s televízorom vďaka zariadeniu Chromecast. Či už budete relaxovať, pripravovať si pracovnú prezentáciu, prezerať fotografie alebo sledovať konkrétny seriál, všetok obsah uvidíte na väčšej ploche, čo môže výrazne zvýšiť komfort vášho pohodlia.

Službu SWAN GO si môžu noví zákazníci objednať na predajných miestach SWANu. Existujúci zákazníci môžu využiť pohodlnejší spôsob objednávky prostredníctvom webovej stránky https://www.swan.sk/go.

Dohľad nad svojimi deťmi

SWAN okrem novej aplikácie spúšťa pre svojich zákazníkov aj predaj multifunkčných hodiniek VONINO, ktoré môžu zvýšiť bezpečnosť detí. Vďaka spárovanej aplikácii VONINO budú mať rodičia prehľad, kde sa ich dieťa nachádza a nebudú sa tak báť o jeho bezpečie. Hodinky totižto majú v sebe zabudovaný GPS lokátor, čiže rodič môže sledovať aktuálnu polohu svojho dieťaťa.

Rovnako tak môže skontrolovať históriu pohybu, ktorá mu prezradí, kde sa dieťa nachádzalo alebo kadiaľ chodilo. Ak dieťa opustí nastavenú bezpečnú zónu, zariadenie automaticky upozorní rodiča. Navyše, ak sa dieťa náhodne ocitne v nebezpečnej situácii, môže vyslať rýchlu správu cez SOS tlačidlo. Zákazníci dostanú k hodinkám zdarma aj SIM kartu Moja 4ka so 4 eurovým kreditom. Dieťa tak môže prostredníctvom hodiniek volať napríklad svojim rodičom. Cena hodiniek je 2,99 € mesačne pri 24-mesačnej viazanosti. Zákazníci môžu za hodinky zaplatiť aj jednorazovo cenu 69,99 €. Hodinky je možné zakúpiť v pobočkách SWANu.